Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
1.8.1998
LUCREZIA BORGIA ON TARINA KOSTONKIERTEESTÄ
Lucrezia Borgia -näytelmä
Parrasvalo-teatterin tämänkesäinen esitys on kertomus naisesta, jonka nimi omana aikanaan nostatti kauhun ja inhon väristyksiä kunnon kristittyjen sydämissä.

Lucrezia Borgia oli hallitseva ruhtinatar renessanssiajan Italiassa, jossa valta oli otettava ja sitä oli myös käytettävä, mikäli mieli pysyä elävien kirjoissa. Lucrezia oli kuitenkin erikoistapaus jopa tässä häikäilemättömässä ilmapiirissä: paavin tytär, veljiensä rakastajatar ja aviomiestensä murhaajatar - ainakin ilkeitten juorujen mukaan.

Näihin juoruihin pohjautuu myös Victor Hugon alkuperäisteksti, jonka Juha Kulmala on kirjoittanut kokonaan uusiksi. Näytelmästä on olemassa Juhani Ahon suomennos vuosisadan alusta, joka oli tyyliltään vanhahtavaa eikä kovin näyttämöllistä tekstiä, Juha Kulmala kertoo. Kaikki repliikit on täytynyt kirjoittaa uudelleen, sillä alkuperäisessä jutussa oli aivan liian pitkiä vuodatuksia kesken toiminnan. Samoin loppukohtausta on muutettu loogisemmaksi ja samalla rajummaksi.

Ohjaaja Eeva Manner-Lipasti on vielä tätäkin tekstiä joutunut sovittamaan esityspaikan ja miehityksen ehtoihin. Tämänkesäinen keskiaikatapahtuma on työllistänyt näyttelijäkuntaa niin paljon, että miehityksessä on ollut melkoisia ongelmia. Samoin harjoitusajat ovat jääneet todella minimiin. Eeva haluaa kuitenkin korostaa, että Lucrezian näyttelijäkunta on erittäin pätevää ainesta, joista eräille hän suosittelisi vakavasti näyttelijän uran harkitsemista jopa ammattimielessä. Suuri helpotus on ollut myös saada harjoitella koko ajan tilassa, jossa esitys tulee olemaan. Parrasvalo on teatteriryhmä, jolla ei ole omaa esiintymistilaa, joten esitykset ovat milloin missäkin. Viime kesänä Eeva teki ensimmäisen ohjaustyönsä Masinan pihalle, toukokuussa Parrasvalo vieraili Kaupunginteatterin Sopukassa. Keväällä sovittiin yhteistyöstä Turun ylioppilasteatterin kanssa ja Eeva saattoi alkaa toteuttamaan jo kerran haudattua ideaansa Lucrezia Borgian tuomisesta näyttämölle.

Lucrezia on kiehtonut kohtalollaan vahvoista naisista viimekesäisenkin näytelmän ohjannutta Eevaa jo monen vuoden ajan, siitä lähtien, kun hän näki sen Sauvon kesäteatterissa. Vaikka Lucrezian voi nähdä myös hyväksikäytettynä naisena ja poliittisen valtapelin uhrina, Eeva ei ole halunnut tuoda näitä puolia korostuneesti esiin. Hänelle Lucrezia on aito Borgia: hurja ja intohimoinen, ennen kaikkea toimija eikä niinkään uhri, vaikka oman kostonhalunsa uhriksi joutuukin.

Anneli Perkiö

anneli perkiö

alanavigaatio