Unikankare - Down By The Laituri navigaatio
10.6.1999
Teksti ja kuva: Anneli Perkiö


KALLE TAIVAISEN "ELÄKEBÄNDI" SOITTAA BOSSANOVAA

Kalle Taivainen. Kuva: Anneli Perkiö."Xysma on historiaa," vakuuttaa Kalle Taivainen aivan tyytyväisenä. Rocktähteys, jota hän sai bändin suosiossa kokea on vain hauska muisto - enää siihen ei ole suurempaa halua, vaikka viime vuoden lopulla Xysman raita soikin Brian de Palman elokuvassa. Viimeisimmästä keikasta on silti jo vuosi. Tänään Kalle Taivainen toimii turkulaisissa teatteripiireissä ohjaajana ja näyttelijänä ja tekee radio- ja TV-juontoja. Muut ovat hajaantuneet enemmän muille aloille.

Kokonaan musiikkia Kalle ei ole jättänyt. Spectre Quartet, jota hän kutsuu "oikeastaan eläkebändikseen" on jo pari vuotta sitten tehnyt mini-CD:n nimeltä Bossajazzratkaisu. Bändi, jonka nimi tulee Bond-leffoista, yhdistelee latinalaisia sävyjä jazzista ja bossanovasta. "Kutsun sitä tanssilattiajazziksi, meistä on mukava yhdistää eri tyylejä, kun ei ole laulajaa - Bossajazzratkaisu itse asiassa kertoo siitä aika hyvin," kuvailee Kalle Spectren musiikkia.

Laulajan Spectre saa DBTL:n keikoille pariin biisiin. Näyttelijä Mikko Nousiainen (Going to Kansas City), jonka kanssa Kalle miekkaili Turun kaupunginteatterin Kolmessa muskettisoturissa ja joka aiemmin on esiintynyt funk-soul -tyyppisen bändin kanssa, on lupautunut molemmille laiturikeikoille. Hän myös luultavasti laulaa syksyllä tehtävällä levyllä, vaikkei kiireisenä pystykään enempää keikkailemaan bändin kanssa.

"Levy tulee olemaan jonkin verran erilainen, onhan parissa vuodessa tapahtunut jotain kehitystä. Vierailevia instrumentteja ja laulaja joissakin kappaleissa laajentaa musiikkipohjaa," Kalle Taivainen arvelee. Tähän asti pelkästään instrumentaalimusiikkia soittaneen Spectren uudet kappaleet ovat lainabiisejä, esimerkiksi J. Karjalaisen biisi englanniksi, vetopasuunalla höystettynä...

Kalle ei silti usko, että Spectre Quartetin uusikaan levy tulee muuttamaan bändin elämää mihinkään suuntaan: "Se ei oo yksinkertaisesti sellaista musiikkia, joka myisi." Kysymykseeni, mahtaako Xysma (josta lähtöisin on myös kitaristi Olli Nurminen) vielä joskus palata lavoille, saan vastaukseksi, että "varmasti sitten kun on kiharat takatukat ja ollaan pelattu kymmenen vuotta lapsiemme kanssa jalkapalloa." Tulevaisuudensuunnitelmissa Kalle Taivaisella on ehdottoman varmasti vain "tasanen eläkkeellä olo". Unelmat on jo saavutettu.


UNIKANKAREEN LAITURISIVULLE | DBTL-SIVUSTOKARTTA