Unikankare - Down By The Laituri navigaatio
8.6.1999
Teksti: Anneli Perkiö


SANNA KURKI-SUONIO ÄÄNTELEE ALKUMERESSÄ

Sanna Kurki-Suonio on kiistämättä yksi omaperäisempiä ja mieleenpainuvampia äänenkäyttäjiä suomalaisessa musiikkielämässä tällä hetkellä. "Käyttäisin sanaa 'ääntelijä' tai 'vinkuja'," luonnehtii Sanna toimenkuvaansa remakan naurun säestyksellä. Sanna Kurki-Suonio on tunnettu ruotsalais-suomalaisen Hedningarna-yhtyeen riveistä, mutta yhteistyö huippusuositun etnoyhtyeen kanssa on nyt jäänyt. "Olen hirveän iloinen niistä kahdeksasta vuodesta Hedningarnan kanssa. Opin paljon sellaisia asioita, joita oppii vain tekemällä - esiintymällä erilaisten yleisöjen edessä. Nyt on kuitenkin tehtävä jo muuta. Ilmoitin lopettavani jo viime syksynä, mutta lupasin tehdä vielä uuden levyn promootiot," selittää Sanna nykytilannettaan, johon kuuluu mm. erilaiset opetustyöt. Viime talvenahan hän opetti Turun Taideakatemian musiikkiteatterilaisia. Tumbo-esitys yhdisti afrikkalaista työlaulua karjalaisiin kansanlauluihin kerrassaan vastustamattomalla energialla.

© Zen GardenDBTL:ssa Sanna on mukana suuressa Alkumeri-terapiataidespektaakkelissa, joka järjestetään Samppalinnan maauimalan altaassa ja sen ympäristössä lauantaina 12.6. Alkumeri lupaa ravintoa kaikille aisteille - musiikista vastaavat Teho Majamäki ja Kasimir Koistinen ovat luoneet altaaseen kiertävän nelipisteäänentoistojärjestelmän, jonka ansiosta uiva yleisö paitsi kuulee myös tuntee äänet.

"Alkumeren suurena kaarena on tutkimus- ja puhdistusmatka minään. Yleisöä autetaan ensin tutustumaan itseensä ja sitten puhdistamaan epähyvyydet pois tankaten tilalle hyvyyksiä. Tämä Alkumeren suuri tarina rakentuu useista pienemmistä tarinoista useissa mittakaavoissa. Niistä eri ihmiset varmasti löytävät lukemattomasti erilaisia draamallisia juonia," kertoi Kasimir Koistinen aiemmmassa haastattelussaan Unikankareessa. Sanna Kurki-Suonio kertoo äänellään erään tarinan - tragedian, joka tarkoituksena on kreikkalaisen draaman tapaan tuottaa katharsis-elämys kuulijalle. "Tuskasta seuraa kirkas valkoinen valo," kuvailee Sanna tavoitettaan. Sannan noin 45 minuuttia kestävä osuus Alkumeressä alkaa lauantai-iltana puoli yhdeksän tienoilla. Se on vokaalista improvisaatiota, jonka pelisäännöt on sovittu Teho Majamäen kanssa. Teho orkestereineen myös säestää Sannaa.

"Olemme valmistautuneet tähän 'meditoimalla' yhdessä," nauraa Sanna jälleen, mutta vakavoituu sitten: "Kai minut on pyydetty tähän, koska teen sellaisia juttuja kuin teen. Improvisaationi on täysin omaa itseäni, vaikka tragedian kaari onkin rakennettu yhdessä."

Ensi syksynä Sanna jatkaa tragedia-teemaa Raivoisien Ruusujen kanssa. Ritva Siikala pyysi häntä Kuoroksi lokakuussa ensi-iltansa saavaan Medeiaan, jossa hänen lisäkseen esiintyvät ainoastaan Jonna Järnefelt ja Tiia Louste. Äänimaiseman tekee Otto Donner, jonka kanssa Sanna Kurki-Suoniolla on aiempaakin yhteistyötä. "Odotan innolla tätä työtä, porukka on aivan mahtava," hehkuu Sanna, jonka muihin suunnitelmiin kuuluu myös toisen soololevyn teko vuoden 2000 alussa. Siitä hän ei vielä halua paljon kertoa. Kysymykseen, liikutaanko vielä etnon piirissä, hän joutuu silti antamaan myöntävän vastauksen.


UNIKANKAREEN LAITURISIVULLE | DBTL-SIVUSTOKARTTA