Unikankare - Down By The Laituri navigaatio
14.5.1999
Teksti: Anneli PerkiöKuva: Riku Pihlanto


THE CRASH VALMIINA MENESTYKSEEN

Kuva. Riku PihlantoTurkulaisbändi The Crash on saanut valmiiksi uuden levynsä, joka julkaistaan tämän kuun lopulla. Uuteen levyynsä laulaja ja biisintekijä Teemu Brunila ja basisti Samuli Haataja ovat hyvin tyytyväisiä: "Tässä on biisejä, joita oli ensimmäiselläkin CD-EP:llä, joka oli lähes demo, mutta joka pääsi kuitenkin melkein vahingossa soittolistoille. Nyt olemme saaneet tehdä työtä oikean tuottajan kanssa ja kappaleet on saatu meitä tyydyttävään kuntoon," kertoo Brunila. Ennakkoon levyltä on soinut mm. Mafialla jo lähes kaksi kuukautta kappale World of My Own, joka on julkaistu singlenä. Kaikkiaan levyllä on 11 omaa biisiä.

The Crash on toiminut jo kahdeksan vuoden ajan. Kupittaan lukiossa samalla luokalla olleet Brunila ja Haataja sekä rumpali Erkki Kaila saivat joukkoonsa viimeksi kosketinsoittaja Toni Aholan ja nyt kokoonpano tuntuu juuri oikealta. Kukaan pojista ei ole opiskellut musiikkia, mutta Brunilan sanoin "tämä kompensoidaan tekemällä yksinkertaista musiikkia perusteellisesti."

Aivan kokonaan aina epävarman musiikkibisneksen varaan pojat eivät vielä luota - jokainen opiskelee tahollaan muuta alaa. "Eihän sitä tiedä edes jaksaisikokaan tätä koko elämäänsä. Toisaalta jos natsaa, silloin heitetään kaikki hanskat nurkkaan." The Crashin tyylilaji - brittipop - myy Suomessa perinteisesti melko heikosti, joten luonnollisesti poikien ja levy-yhtiönkin odotukset suuntautuvat ulkomaanmarkkinoille. Warner on satsannut uuteen levyyn melkoisesti, mikä todella kuuluu viimeistellyssä saundissa. "Alan ihmisten reaktiot ovat olleet hemmetin hyviä," kertoo Brunila, joka haluaisi kuulla myös kansainvälisiä arvioita musiikistaan.

Pojat väittävät, etteivät kuuntele juuri lainkaan nyky-poppia, joista ainakin Kentiin, The Verveen tai Suedeen heitä on verrattu. Vaikutteikseen he sen sijaan tunnustavat vanhemman britti-genren Beatleseistä David Bowiehen. Tämä yhteys onkin tunnistettavissa esimerkiksi kappaleesta World of My Own, joka kuulostaa miellyttävän "vanhanaikaiselta" - pelkästään positiivisessa mielessä.

The Crash keikkailee suhteellisen harvoin ja enimmäkseen Helsingissä, mutta tämän kesän Turun keikat ovatkin sitten näyttävästi DBTL:ssa (Börs 9.6.), Ruisrockissa ja viimeinen Puolalanpuistossa 1.8. Lisäksi ilmassa on ajatus keikoista muissa Pohjoismaissa.


UNIKANKAREEN LAITURISIVULLE | DBTL-SIVUSTOKARTTA