Unikankare - Down By The Laituri navigaatio
3.6.1999
Teksti: Anneli Perkiö Kuva: Ville Suomäki


VALTTERI LIPASTIN ESIKUVA ON PICASSO

La La Laa. Kuva: Ville SuomäkiViisimiehinen turkulaisbändi La La Laa on juuri julkaissut Poplivionilla esikoisalbuminsa Kaaosteoria. Kappaleesta nimeltä La La Laa on tosin jo tehty video kahden Turun taideakatemialaisen toimesta. Iloinen video, joka sisälsi kaikkea hauskaa aidosta norsusta ja alastomista miehistä suomalaisessa rypsipellossa, on nyt myyty Saksan televisiolle eikä ole näillä näkymin nähtävissä Suomessa.

Bändin laulaja Valtteri Lipasti, jonka käsialaa Kaaosteorian sävellys ja sanoitus on, nimeää esikuvakseen Picasson. Tämä ei ehkä ole lainkaan yllättävää kun tietää, että Valtteri on itse asiassa valmistunut kuvataiteilijaksi Turun piirustuskoulusta ja on näkyvimmin toiminut tähän asti juuri kuvataiteilijana. Varsin kuvaava Picasso-vertaus on myös Kaaosteoriaa tarkemmin kuuntelevalle: jokaisen kuuntelukerran myötä syntyy yhä uusia mielleyhtymiä ja ahaa-elämyksiä tästä melko vaikeasti kategorioitavasta musiikista.

Valtteri valmistui Piirustuskoulusta viime vuonna, mutta on opiskellut myös konservatoriolla klarinettia ja jonkinverran sävellystä Martti Parkkarin johdolla. Tosin lauluja hän tehnyt jo ihan lapsena - lapsuuden automatkat ovat olleet alitajuisina innoittajina myös useihin La La Laan biiseihin. Lasten maailma ja lastenlorut kiehtovat häntä edelleenkin. "Niihin mä haluaisin enemmänkin perehtyä, mielestäni se ydin löytyy parhaimmissa lastenlauluissa." Lapsesta asti hän on myös soittanut aina jossakin bändissä, mm. punkkia - mutta laulajana hän ei ole aiemmin ollut: "Sinne pääsi aina ne hyvännäköiset jätkät," Valtteri nauraa.

Esiintymiskokemusta Valtteri Lipastille on kuitenkin kertynyt teatterista. Vuonna 1995 Turun kaupunginteatteriin nuorisomusikaali Flyin´ Jayn avustajaksi päässyt Valtteri on sen jälkeen nähty lähes kaikissa Kaupunginteatterin suuremmissa produktioissa - "pelleilemässä", kuten hän luonnehtii. Isompia rooleja hänellä ei ole tähän asti ole ollut, mutta keväällä 2000 hänet nähdään sitten pääroolissa: Buddy Holly -musikaalin nimiosassa. Tämä on todellinen unelmarooli Valtterille, joka on aina pitänyt vanhasta rokista.

Tietynlainen "teatraalisuus" paistaa myös Kaaosteorian biiseistä - kappaleet ovat hyvin moniaineksisia, vaikka niissä Valtterin mukaan onkin kyse aivan yksinkertaisista perusasioista. "Seuraavan levyn musiikki tulee olemaan pikkusen yksinkertaisempaa, vaikka monisyisyys ei siitä katoakaan. Tuonelaa sinne pitää saada ja sellasta vakuuttavuutta - Meillä on jo pari biisiä tehtynä ja odotamme niin perkeleesti, että päästäisiin tekemään sitä, vaikka eihän sitä nyt joka viikko kannata levyä julkaista..."

Melkoisesti julkisuutta Kaaosteoria on kuitenkin saanut, jokunen biisi sieltä on päässyt radion soittolistoille ja tiistaina 8.6. La La Laa esiintyy livenä MTV3:n Jyrkissä. Turkulaiset pääsevät kuulemaan bändiä esim. 4.6. DownTownissa levy-yhtiön synttäreillä. DBTL:ssä La La Laa esiintyy kahdesti, toisella kertaa myös levyllä esiintyvän jousitrion kanssa.


UNIKANKAREEN LAITURISIVULLE | DBTL-SIVUSTOKARTTA