Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
22.12. 1998
Teksti: Anneli PerkiöKuva: Seppo Nybom
RUNOT KIEHTOVAT FIIKKA FORSMANIA
Kuva: Seppo Nybom © -98Äskettäin läänin taidetoimikunnan vuoden nuorena taiteilijana (yhtenä kolmesta) palkitsema teatteriohjaaja Fiikka Forsman on ehtinyt jo luoda vahvan aseman turkulaisessa teatterimaailmassa. Turun yliopistossa elokuva- ja televisiotiedettä sekä draamantutkimusta opiskellut Fiikka aloitti näyttelijänä Ylioppilasteatterissa vuonna 1988, mutta siirtyi kohta ohjaajaksi. Ensimmäinen ohjaustyö YT:llä oli vuonna 1992 ja parin vuoden sisällä syntyivät mm. Passio (yhteistyössä Eero Enqvistin kanssa), Vain muutaman dollarin tähden, Tartuffe sekä maineikas Woyceck.

Vuonna 1995 Fiikka kuitenkin ajautui pois Ylioppilasteatterista ja perusti mm. Anna Eloahon ja Kari Tuomen kanssa teatteriryhmä Koturnin, joka koostetaan produktiokohtaisesti kutakin esitystä varten. Koturni-ryhmä, jolla ei ole omia tiloja, on rohkeasti kokeillut esityspaikkana - ja samalla tuonut esiin - erilaisia turkulaisia miljöitä, mistä läänin taidetoimikuntakin palkintoja jakaessaan halusi kiittää. Viime kesän Puolustaja eli parempien ihmisten pidot esitettiin vanhan Ipnoksen tehtaan takapihalla. Sevillan parturi kesällä 1997 oli villi kokeilu, jossa kuusi näyttelijää oli ahdettu lavalle, jonka pinta-ala oli kerrassaan kaksi kertaa kaksi metriä...

Fiikka Forsman on toiminut aktiivisesti myös ammattiteatterin puolella. Työ Turun kaupunginteatterissa sai alkunsa tarpeesta täydentää teoreettista opiskelua käytännön työllä. Juha Malmivaaran apulaisohjaajaksi hän pääsi ottamalla yhteyttä Kaupunginteatteriin. "Apulaisohjaajan roolin omaksumisessa kului aikansa - sen ymmärtäminen, mitä itse tekee ja maailman näkeminen toisen ohjaajan silmin… " kuvailee Fiikka rooliaan. Varsinkin tänä syksynä ensi-iltaan tullut Kristiina H on ollut antoisa ja mielenkiintoinen produktio: siinä lähdettiin tietoisesti rikkomaan teatterikonventioita. Samoin yhteistyö Tanssiteatteri Erin kanssa on pakottanut hakemaan epätyypillisiä ratkaisuja. Käytännön tasolla apulaisohjaaja hoitaa toki paljon arkipäiväisiä asioita: ihmisiä, aikatauluja, taustatietoja jne.

Runojen maailma avautui Fiikka Forsmannille uudella tavalla vuonna 1996, kun vitsinä alkanut lupaus ohjata Eero Enqvistin Veikko Sinisalo -kilpailutyö muuttuikin todeksi. "Runossa aukeaa suunnaton maailma: tekstiin on laitettu pieneen tilaan paljon ajatusta… Siinä toimii varsinainen mielikuvien vaihdantatalous. Siksi runo esitysmateriaalina on loistava," kertoo Fiikka silminnähden innostuneesti. Turun kaupunginteatteriin hän on ohjannut syksyllä 1997 Runoa ääneen Turku -esityksen, jossa Turku-aiheisia runoja käytettiin raikkaasti uudella tavalla.

Tälläkin hetkellä Fiikalla on tekeillä runoesitys Kaupunginteatteriin yhdessä teatterin dramaturgin Satu Rasilan kanssa. Aiheena ovat Sirkka Turkan runot, joista on koottu tarina äidin ja kahden tyttären yhden yön keskustelusta. Sirkka Turkan runoilijaminän kolmea eri puolta esittävät Maija-Liisa Majanlahti, Riitta Salminen ja Eila Halonen. Voiman ääni(ä) tulee ensi-iltaan Sopukassa helmikuun kolmantena. Esityksiä on näillä näkymin neljä. Kevään ja kesän työtehtävistä Fiikka ei halua sanoa mitään varmaa, sillä tarjouksista on runsauden pulaa. Varmaa on kuitenkin, että syksyllä Fiikka Forsman lähtee Teatterikorkeakouluun, vaikka Turun ylioppilasteatterin 40-vuotisjuhlanäytelmän ohjaaminen ensi vuonna kiinnostaakin.

alanavigaatio