Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
14.9.1998
ANYTHING GOES KAUPUNGINTEATTERISSA

Uskomatonta, mutta totta: Cole Porterin huippusuosittu musikaali Anything Goes saa vasta nyt Suomen kantaesityksensä. Turun kaupunginteatteri on tarttunut urakkaan rohkeasti. Kaikesta näkyy, että produktioon on satsattu voimavaroja. Näyttämökuva kimaltaa metallinhohtoisena, tanssinumerot ovat näyttäviä, asut samoin. Tarinan sisältö on lajille tyypillistä sekoilua lemmen tähden, mutta olin havaitsevani myös pieniä kriittisiä pistoja niin 30-luvulla kuin varsinkin nykyään ajankohtaiseen pinnallisten julkkisten palvontaan. Mikä tahansa menee täydestä, kunhan sillä on viihdearvoa. Laivan kapteeni on vain tyytyväinen, kun matkustajien joukosta löytyy kuuluisa suurrikollinen - riittäähän risteilyllä puhuttavaa!

Kuva: Vesa Aaltonen. Yli Atlantin - Susanna Haavisto ja Mika Kujala
Yli Atlantin -musikaalissa kaikki saavat toisensa. Päärooleissa Susanna Haavisto ja Mika Kujala.
Ensimmäisellä puoliajalla esitys tuntuu vielä jotenkin puolivalmiilta, henkilöohjaus puutteelliselta. Tämä tunne onneksi kaikkoaa väliajan jälkeen, jolloin koko esityksessä on jo toisenlainen ote. Heti ensimmäinen yökerhokohtaus on komeaa katseltavaa ja kuultavaa. Selviää sekin, miksi Susanna Haaviston esittämää Reno Sweeneytä tituleerataan seksikkääksi saarnaajattareksi: gospel rullaa voimalla. Kerrassaan hykerryttävä on myös karskinseksikkään gansteriheila Erman (Jaana Järvinen) merimiehenkaatonumero. Mika Kujalan esittämä lordi Evelyn Oakleigh paljastaa todellisen karvansa upeassa tangoesityksessään ja lopulta kaikki saavat toisensa.

Kokonaisuutena Yli Atlantin toimii vallan mainiosti. Ensemble-kohtaukset varsinkin ovat todella ammattitaitoista musiikki- ja tanssiteatteria, niissä Mikko Rasila on ohjaajana ja koreografina omimmillaan. Musiikin sovitukseen olisin toivonut enemmän räväkkyyttä - Cole Porterin tuttuakin tutummat kappaleet jäivät monesti hieman taka-alalle. Tähän saattoi vaikuttaa myös äänentoiston ongelmat: orkesteri soi ajoittain häiritsevän kovaa. Vieraannuttava efekti oli myös kuulla laulut ensi kertaa suomeksi esitettynä, vaikka Sami Parkkisen suomennos olikin osuva.

Kaiken kaikkiaan Kaupunginteatteri voi kuitenkin olla tyytyväinen - Yli Atlantin kerää taatusti katsomot täyteen.

Anneli Perkiö

anneli perkiö

alanavigaatio