Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
9.4.1999
Teksti: Anneli Perkiö


KÄKIKELLO

KäkikelloManeeri-ryhmä ja ohjaaja Veli-Pekka Teponoja ovat tuoneet näyttämölle Henri Kapulaisen kirjoittaman näytelmän Käkikello. Se on kaikki naamiot riisuva kertomus ihmisen raadollisuudesta ja ahneuden synnistä, joka niin usein iskee perinnönjaon yhteydessä. Sisarukset - Anneli Larkia Margitina ja Päivi Sinkkonen Johannana - tapaavat pitkästä aikaa isän kuolinvuoteen äärellä ja taistelu tämän perinnöstä alkaa välittömästi.

Margit on avoimen laskelmoiva, rehellisyydellä ja realismilla ahneuttaan perusteleva bisnesnainen. Johanna vaikuttaa aluksi sympaattisemmalta, mutta paljastuu pikkuhiljaa marttyyrinelkeitä hyödyntäväksi juonittelijaksi. KäkikelloOnneksi tämä ei ole kuitenkaan koko totuus: esityksestä löytyy myös syvempiä tasoja, kun sisarukset käyvät läpi omaansa ja perheen historiaa, jota sävyttävät niin aina olemassaoleva sisarkateus kuin pohjimmiltaan myös aito rakkaus ja huolenpitokin. Kaiken taustalla vaikuttaa tietenkin mies - Margitin mies Seppo - josta on niin puhe kuin puutekin. Näyttämöllä näkyvään šakki-peliin vertautuva esitys on kahden kuningattaren taistelu heikosta miehestä, jota kuitenkin tarvitaan naisten välisessä pelissä.

Käkikello etenee juohevasti terävän dialogin kuljettamana, muita tapahtumia näyttämöllä, joka on toteutettu hyvin pienimuotoisesti Barker-teatterin lämpiöön, ei juuri ole. Maneerilaisten kahden naisen esitys pohjaa kuitenkin niin vahvaan näyttelijätyöhön, että esitys kantaa heidän varassaan.

alanavigaatio