Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
29.3.1999
Teksti: Anneli PerkiöKuvat: Hannele Romppanen


KOLME KOREOGRAFIAA

Aurinkobaletin Osasto 64 sisältää kolme uutta koreografiaa. Tanssikierroksia Manillassa tarjoavat koreografeina Tommi Huovinen, Päivi Mäki ja Urmas Poolamets. Lähtökohtana on ollut käyttää Manillan tiloja monipuolisemmin kuin mitä yleisö on tähän asti tottunut näkemään.

Kolme koreografia eivät suostu näkemään töissään mitään yhteistä: kukin on lähtenyt liikkeelle omista, hyvin henkilökohtaisista ideoistaan. Yhteinen ensi-ilta koettiin käytännön ratkaisuksi, sillä esitykset eivät ole niin pitkiä, että erilliset näytökset olivat järkeviä.

Keltainen taloUrmas Poolametsin Keltainen talo on ehkä vähiten abstrakti kertoessaan yhden talon keskinäisistä ihmissuhteista. Tämä ihmissuhdepalapeli on kuitenkin katsojan itse koottavissa: Poolametsin mielestä on tylsää, jos kaikki kokisivat sen samoin. Musiikkina hän käyttää Propellerheadsin progressiivista musiikkia ja toisaalta myös Arvo Pärtin minimalistista nykymusiikkia.

Tommi Huovinen on koreografina kokenein tässä joukossa. Hänen teoksiaan on aikaisemmin esitetty mm. Tampereella, Lahdessa ja Helsingin juhlaviikoilla. Tanssiteatteri Minimin perustajana hän on myös vaikuttanut koreografina. Punainen huone on scifi-henkinen absurdi tarina, joka sijoittuu luontevasti Manillan tehdasympäristöön. Tommy Eriksonin musiikki säestää Huovisen "olioiden" outoa öistä tanssia, jonka tulkinnalle koreografi antaa vapaat kädet: "Se, mitä siinä itse kukin näkee, kertoo enemmän katsojasta itsestään." Tommi Huovinen tunnustaa, että alkuperäinen idea on edennyt varsin kauas lähtökohdistaan - teos on kehittynyt puhtaasti liikkeen ehdoilla, tarina on muuttunut sen mukaisesti.

Kuva: Hannele RomppanenSiellä on käytävä on Päivi Mäen ensimmäinen koreografia. Se on pienimuotoinen ja täysin astrakti, ainoastaan erilaisia tunnelmia esiin nostava teos. Michael Nymanin musiikin lisäksi Marko Kallelan (jonka on suunnitellut myös muiden teosten valot) valosuunnittelulla on tärkeä merkitys. Mäki on pitänyt produktiota mielenkiintoisena, vaikkei aiokaan jatkaa koreografina toimimista muutoin kuin ehkä hyvin pienissä ympyröissä. Kysymys kuitenkin kirvoittaa keskustelun siitä, että nykyään jokainen tanssija joutuu tavallaan olemaan koreografina - nykytapana nimittäin on, että monet ohjaajat antavat tanssijoille hyvinkin vapaat kädet.

Lapsiystävällisestä ohjelmistostaan tunnettu Aurinkobaletti on lähtenyt Osasto 64:n kautta tukemaan Lastenklinikoiden Kummien toimintaa Turussa. Ensi-ilta -gaalan 27.3. koko tuotto menee TYKSin lastenklinikan hyväksi ja jatkossakin jokaisesta lipusta menee 5 mk samaan tarkoitukseen.

alanavigaatio