Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
3.7.1999
Teksti: Anneli Perkiö


26 000 RUISROCK-KÄVIJÄÄ PERJANTAINA

Metallica houkutteli perjantaiseen Ruisrockiin 26 000 kävijää. Näin on ainakin oletettava, kun yleisöä silmäili pikaisesti: Metallica-paita oli yleisin pukine sateisessa illassa. Sade ei muutenkaan haitannut ilonpitoa, sillä se pysyi kohtuuden rajoissa toisin kuin yleisö, joka kostutti kurkkuaan tavalliseen festaritapaan eikä välttämättä edes huomannut lievää ulkoista kosteutta... Fiilis oli kuitenkin varsin hyvä ja musiikki sittenkin tärkein ilonaihe.

Iltapäivällä tunnelmaa nostatti jo Ultra Bra, jonka kaikkien tuntemat hitit soivat komeasti bigband-soundilla ja vielä jousi-sektiolla vahvistettuna. Edelliskesän pikkulavan show jäi toiseksi, vaikka joku voikin kaivata nykyisen mahtipontisuuden sijaan entistä, viattomampaa Ultra Brata.

Ultra Bran Terhin ja Vuokon lisäksi perjantaista naisenergiaa edusti todellinen superblondi: Debbie Harry ja Blondie-yhtye. Komean paluun listoille tehnyt yhtye esitti varsinaisen hittikavalkadin vuosien varrelta ja vaikka itse Debbie Harry edustaakin jo varttuneempaa ikäluokkaa, ei nainen sen rokimpi voisi olla!

Apocalyptica Pikkulavalla nähtiin paljon hyvää myöskin nyt - varsinkin tällaista vanhaa blues-diggaria miellytti Heikki Silvennoisen bändin juureva kitarointi. Kummeli-Heikki paljasti todellisen karvansa, mutta välispiikit sujuivat tuttuun tyyliin. Myöhemmin illalla pikkulavalla revittivät mm. 69 Eyes muistellen Jim Morrisonia. Mustiinpukeutunut helsinkiläisbändi soitti vimmaista ja hyvin "miehistä" rockia, mikä sopi mainiosti esitettäväksi juuri ennen illan varsinaista pääesiintyjää.

Päälavalla kuitenkin Metallican "lämppärinä" esiintyi Apocalyptica-yhtye (kuva), joka oli saatu korvaamaan poisjäänyttä Monster Magnetia. Menestyneet sellistimme esittivät pääasiassa omia kappaleitaan, koska eivät halunneet esittää "jäljellä olevan bändin kaikkia hittejä". Vaikea oli päätellä, oliko innostunut nuori yleisö nimenomaan Apocalyptican vaiko Metallican faneja, mutta bändin itseironinen hevi-ote puri kyllä. Omasta mielestäni Apocalyptica oli perjantain esiintyjistä vaikuttavimpia.

Mutta sitten tuli Metallica...

alanavigaatio