Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
2.2.1999
Teksti: Anneli PerkiöKuvat: Mariika Alsi


SAMMAKKOPRINSSI LOIKKAA

...ja pitkälle! Nimittäin Teatteri Stiiknafuulian esityksessä Barker-teatterilla. David Mamet´n kirjoittaman ja Juha Siltasen suomentaman näytelmän Sammakkoprinssi on ohjannut Veli-Pekka Teponoja, joka on saanut hankkeeseen Varsinais-Suomen taidetoimikunnan myöntämän työskentelyapurahan. Apuraha on mennyt oikeaan osoitteeseen, sillä Stiiknafuulian Sammakkoprinssi on vaikeasta tyylilajistaan huolimatta hyvinkin onnistunut esitys.

Aikuisille tarkoitettu satunäytelmä kertoo tutun tarinan ylimielisestä prinssistä, joka joutuu taikavoimien uhriksi ja oppii lopulta nöyrtymään koviakokevien kansanihmisten edessä. Mattus Alsin prinssi on kuitenkin paljon monisyisempi - ja myös hauskempi - ilmestys kuin edellisestä voisi päätellä. Hänen prinssinsä on lapsellisen viaton impulsiivinen esteetikko, joka kokee ekstaattisia taide-elämyksiä lähes loppumattomasti. Moisen elämänriemun edessä on pakko antautua, vaikka samalla näkeekin, miten mahdotonta kyseisen henkilön kanssa on toimittaa arkisia askareita. Tämän kokee ainakin Janne Kilpiön esittämä uskollinen palvelija, joka tuo esitykseen terveellisen kyynistä kontrastia. Miia Saarisen köyhä maitotyttö - jolta sammakkoprinssi kerjää suudelmaa - edustaa yksinkertaisessa, mutta samalla äidillisessä olemuksessaan ikiaikaista kansaa, joka viimekädessä joutuu aina maksamaan herrojensa poliittiset intohimot.

Sadun kimallusta esitykseen luo vuoden 1998 Aboa-palkittu tanssitaiteilija Nina Renvall, jonka koristeellinen paratiisilintu (prinssin ihana, mutta petollinen morsian) tanssii esityksen siirtymät. Hän koituu myös uskollisen palvelijan kohtaloksi tämän uskaliaalla kaupunkimatkalla - Renvallin esittämä psykedeelinen "seksi- ja väkivaltakohtaus" (joka on samalla myös uskomattoman hauska) on jo yksinäänkin näkemisen arvoinen.

Toisella puoliajalla esitys kärsii hetkittäin tyhjäkäynnistä, mutta tarinakin on toki muuttunut vakavammaksi. Prinssi kyllä nöyrtyy ja viisastuu, mutta säilyttää onneksi myös elämästä nauttimisen taitonsa - mikä onkin ehkä näytelmän opetus - mutta siihen, joutuuko hän lopulta ojasta allikkoon, näytelmä ei anna vastausta.

alanavigaatio