Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
1.9.1998
TANJA SJÖROS TEKEE ITSENÄISTÄ TEATTERIA
Kuva Tommi KinnunenTanja Sjörosilla on vahva halu kertoa tarinaa. Särki on esitys, jossa hän käsikirjoituksen ja ohjauksen lisäksi tekee kaikki roolit. Hän on nuori nainen, joka toimii tarinankertojana ja esittää naamioiden avulla kaikki kymmenkunta roolia, joita tarinan kuljettaminen vaatii.

Tanja Sjöros on yhdistänyt kaksi hyvin perinteistä teatterimuotoa, joita hän opiskeli viime vuonna Kööpenhaminan The Commedia Schoolissa. Koulun fyysispainotteisessa näyttelijäkoulutuksessa vanhalla naamioteatterilla on merkittävä sija, sillä silloin näyttelijän on ilmaistava kaikki vartalomimiikan avulla - kokonaamioiden takaa on mahdoton puhua. Tarinankertojan on puolestaan puheen kautta pystyttävä kuvaamaan tapahtuma elävästi. On varsin kunnianhimoinen yritys yhdistää kaksi näin äärilaidan teatterimuotoa samaan esitykseen, joka on vielä kokonaan yhden ihmisen luomus. Mutta edes ulkopuolisen ohjaajan puute ei pelota Tanjaa, sillä aivan yksin hän ei koe olevansa: harjoituksia ovat seuranneet ihmiset, joiden mielipiteille hän antaa arvoa.

Esityksen juonesta Tanja Sjöros ei halua paljoa paljastaa: se on seikkailu, jossa yllätyksillä on tärkeä osa. Johdonmukainen juoni tarinassa kuitenkin on, vaikka alun arkipäiväiset tapahtumat muuttuvatkin melko pian fantasian temmellykseksi. Tanja Sjörosin mielestä on kuitenkin rikkautta tajuta, kuinka absurdia tavallinen arkielämä voi olla.

Kuva Tommi KinnunenAbsurdia tunnelmaa lisäävät varmasti näytelmässä käytettävät naamiot, jotka nekin ovat Tanja Sjörosin käsialaa. Naamiota hän on tehnyt useamman vuoden ajan, joten hänelle on jo muodostunut oma tyylinsä - alkuperäisistä vaikutteista ei ole enää varmuutta. Tanja käyttää kokonaamioita, jotka hän on valmistanut pääosin paperimassasta eri tekniikoilla. Naamioiden lisäksi esityksessä ei ole muuta rekvisiittaa tai kulisseja, esitys syntyy kuin tyhjästä - valo ja musiikki ainoana tukena.

Ylioppilasteatterin esitysten jälkeen Tanja Sjöros on suuntaamassa jälleen ulkomaille opiskelemaan. Paikka Lontoon École Philippe Gaullier -koulussa olisi, jos vain rahoitus saadaan järjestymään. Toivotaan parasta.

Anneli Perkiö

anneli perkiö

alanavigaatio