Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
21.4.1999
Teksti: Anneli Perkiö


SUOMALAINEN SIELUNMESSU

Kuva: Juha LukalaIlmarin, suomalaisen astronautin sielunmessu on Seppo Ruohosen ympärille rakentuva esitys keski-ikäisen suomalaismiehen sielunelämästä. Vaikka Ilmari tässä onkin avohoitopotilas ovat tekijät halunneet tuoda pohdittavaksi hulluuden ja normaaliuden usein hämärät käsitteet. Ilmarin hahmossa tiivistyy yleisinhimillinen kärsimys erityisesti Suomen lähihistorian kautta katsottuna. Hän on Kekkosen ajan tuote: mies, joka ei saanut näyttää tunteitaan; insinööri, joka haaveili kuuhun pääsystä. Koomisia elementtejä käyttävä esitys kallistuu kuitenkin tragedian puolelle. Seppo Ruohonen ei näe Ilmarin elämänkaaressa paljon toivoa.

Libretto on turkulaisen kirjailijan, Juha Kulmalan tilaustyönä juuri Sopukkaan, juuri Seppo Ruohoselle kirjoittama. Lähtökohtana oli katolinen sielunmessu, mutta sitä on käytetty lähinnä uudenlaisen muodon etsimisessä - lopputulos ei ole uskonnollinen teos. Kulmala näkee ihmisen kärsimykset ihmisen aikaansaamina: Ilmari on kertomus rakkaudettomuuteen hukatusta elämästä.

Ilmarin on ohjannut erityisesti oopperaohjaajana tunnettu Ville Saukkonen. Kyseessä ei ole kuitenkaan ooppera, vaikka tenori Seppo Ruohonen onkin ainoa esiintyjä. Ennemminkin esitystä voisi luonnehtia hyvin kokeelliseksi musiikkiteatteriksi, joka on ollut tekijöilleen uusi ja innostava kokemus. Tätä se on ollut varsinkin säveltäjä Marko Alastalolle, jolle Ilmari on ensimmäinen julkisesti esitettävä työ. Hän aloitti työnsä vasta libreton ollessa täysin valmis. Musiikki tai äänimaailma on elektroakustisen musiikin, puheen ja koulutetun lauluäänen vuoropuhelua.

Turun kaupunginteatterin Sopukassa nähdään kolme esitystä ennen vappua, syksyllä teos on tilattu mm. Espoon teatteriin.

alanavigaatio