Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
29.7.1998
VÄISKI JA 130 INNOSTUNUTTA JA VAPAAEHTOISTA YKSITYISHENKILÖÄ
Tuula Väisänen Kirjakahvilassa
Ohjaaja ja järjestysmies
Tuula Väisänen
Turun keskiaikatapahtuma laajenee samalla vauhdilla kun sille karttuu ikääkin. Kun se kesällä 1996 ensimmäisen kerran järjestettiin Brinkkalan sisäpihalla, se oli vielä melko pienimuotoinen verrattuna jo viime kesän arviolta 40 000 kävijään. Tänä kesänä odotetaan yleisön tuosta vielä kaksinkertaistuvan. Keskiajan elämänmenoon voi nyt tutustua mm. Linnassa, Aboa Vetus & Ars Nova-museossa tai vaikkapa Tuomiokirkon kupeella esitettävässä Jokamies-näytelmässä.
Kaiken lähtökohtana ja keskipisteenä on kuitenkin Vanhan Suurtorin keskiaikaiset markkinat - viisipäiväinen monenkirjava tapahtuma, jossa kävijä voi kuvitella millaista Turussa saattoi olla vuonna 1387, Olavinpäivän markkinoilla. Markkinaväkeä esittävät nuo 130 innostunutta ja vapaaehtoista, jotka ovat jo kuukausia harjoitelleet Väiskin eli Tuula Väisäsen ohjauksessa.

Tuula Väisänen kertoo, että suurin osa markkinaväen esittäjistä ei ole ennen näytellyt edes harrastajatasolla. Toki joukossa on myös joitakin pitkän linjan harrastajia ja muutamia ammattinäyttelijöitä kaikkein vaativimmissa rooleissa. 130:stä esiintyjästä on viitisenkymmentä jo viime kesänä mukana ollutta, muut ovat uusia. Ensityönä harjoitusten alkaessa oli roolihahmojen sisäistämistä mielikuvaharjoitteluna. Tuula Väisänen antoi jokaiselle tehtäväksi miettiä oman hahmonsa tarinaa, sitä millaisesta taustasta ja kohtalosta on kyse. Tärkeätä on myös tuntea toisten tarinat, sillä keskiajan Turku oli pieni paikka, jossa varmasti kaikki tunsivat toisensa ja huhut kulkivat suusta suuhun.

Keskiaikamarkkinoilla on joka päivä muun ohjelman lomassa neljän tunnin ajan myös käsikirjoitettuja ja harjoiteltuja kohtauksia. Tuula Väisänen on kirjoittanut itse kohtaukset siinä vaiheessa - toukokuun lopussa - kun näyttelijät olivat tutustuneet hahmoihinsa ja oli tehty improvisaatioharjoituksia niiden pohjalta. Jotkut kohtaukset ovat dramatisointeja Kaari Utrion romaaneista, mutta esimerkiksi käräjät on puhtaasti hänen omaa tekstiään. Tämän kesän Olavinpäivän markkinoilla päästään tutustumaan vuoden 1387 Turussa eläneisiin ihmisiin, sillä täällä ovat todella vaikuttaneet mm. linnanpäällikkö Jeppe Djäkn, pormestari Hennekinus Luokkinainen tai suurporvari Hintsa Knaapinpoika, joilla kaikilla on omat tehtävänsä markkinoiden kulussa.

130 innokkaan näyttelijän ohjaaminen on aivan älytön homma, varsinkin kun koko porukan saa ensi kerran koolle vasta keskiviikkona, kun tapahtuman avajaiset ovat, Tuula Väisänen kertoo. Markkinoiden alettua ohjaaja ei enää pysty paljon vaikuttamaan tapahtumiin ja Tuula aikookin toimia lähinnä järjestysmiehen roolissa, sillä viime kesänä markkinoilla esiintyi epätoivottuja lieveilmiöitä, kun humalainen yleisö osallistui esityksiin "liikaakin" tai kun erilaiset ryhmät tulivat - kylläkin markkinahenkisesti - esittämään omia juttujaan tai ideologioitaan.

Anneli Perkiö

anneli perkiö

alanavigaatio