Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
15.4.1999
Teksti: Anneli PerkiöKuvat: Antti Nurmi


KALLE KEIPIN VIISI VUOTTA

Kalle Keipi Kalle Keipin viisi vuotta Kaarinan nuorisoteatterissa ovat olleet hedelmällistä aikaa päätellen siitä, että vasta 18-vuotias teatterilainen debytoi nyt käsikirjoittajana ja ohjaajana - ja komeasti sittenkin! Esikoisnäytelmä Viisi vuotta on maukas pikapala kenen tahansa työksi. Reilu puolituntinen on tiivis, monivivahteinen ja vauhdikas tarina kaveruksista, jotka tapaavat toisen palatessa viiden vuoden vankilareissulta. Sillä välin ystävä on ehtinyt vakiintua ja hankkia naisen, eikä ristiriidoilta voida tietenkään välttyä.

Esityksen aloittava hellyttävä mustavalkoinen videofilmi (haikean saksofonin kera) virittää yleisön oikeaan tunnelmaan: poikien välinen ystävyys tulee sanattoman selväksi ja itse näytelmä voi mennä suoraan toimintaan. Rooleja on vain kolme ja onnistumisen takaa oikeat henkilövalinnat. Juho Kaisti jo vakiintuneena Anssina ja Jussi Etholén vankilasta palaavana Ismona tekevät erinomaisen varmat roolityöt aivan pieniä alun ylilyöntejä lukuunottamatta. Piritta Sarmaslahti Johannana jää pakostakin poikien varjoon, vaikka hänelläkin on hetkensä. Johannan ja Ismon väliset kohtaukset hehkuvat sitä vihaa, jota miesten väliin tunkeutuva nainen usein aiheuttaa - vähemmänkin dramaattisissa olosuhteissa. Itse asiassa Viisi vuotta toimisi erittäin hyvin draamana myös ilman juonen rikosaihettakin.

Kuva: Antti NurmiTarina etenee todella vauhdikkaasti, mutta sisältää myös suvantokohtauksia, joissa varsinkin Jussi Etholén pääsee näyttämään kiistatta vahvaa osaamistaan. Samaa voi sanoa myös näytelmän teknisestä toteutuksesta. Hyvin vähillä keinoin (ja ilmeisen vähin rahoin) kaarinalaiset luovat hyytäviä tunnelmia Ismon kertoessa ensimmäisestä vankilapäivästään tai muistaessa isänsä kasvatuskeinoja. Viiden vuoden takainen ryöstökeikkakin on toteutettu nokkelasti. Loppua olisi kuitenkin mielestäni voinut vielä miettiä, nyt se tuli melko yllättäen eikä vastannut tyylikkään alun luomia odotuksia.

Kaiken kaikkiaan Kaarinan nuorisoteatteri ja varsinkin Kalle Keipi ovat kuitenkin tehneet pienuudessaan suuren teatteriteon - näistä nuorista kuullaan vielä!

alanavigaatio