Unikankare - kirjallisuus navigaatio
30.1.1999
Teksti: Jussi Orell
DEKKARIN MESTARI REIJO MÄKI
- Pankkimaailmasta kirjailijaksi

Siikaisissa, Pohjois-Satakunnassa vuonna 1958 maailmaan putkahtanut Reijo Mäki tiesi jo kouluikäisenä nassikkana, mistä unelmien leipäpuu löytyisi. Mieli paloi kirjailijaksi, mutta epävarmuus ajoi miehen hankkimaan myös "porvarillisen" ammatin, varmuuden vuoksi. Ovet Turun kauppakorkeakouluun avautuivat ja muutamaa vuotta myöhemmin olivat kauppatieteiden maisterin paperit taskussa. Opintojen jälkeen Mäki suuntasi pankkiin markkinointitehtäviin, ensin Poriin ja myöhemmin Turkuun. Turusta löytyikin henkinen koti, eikä mies sen koommin ole pois halajanut.

Kirjailijan uraansa Mäki toteutti aluksi ikäänkuin sivutoimisesti varsinaisen päivätyönsä ohessa. Tukholman alamaailmasta ja sen huumekiemuroista kertova esikoisteos Enkelipölyä julkaistiin vuonna 1985. Tähän päivään mennessä on Mäeltä ilmestynyt viisitoista teosta, joista viimeistään tuorein , Pahan suudelma ( 1998) toi Mäen nimen kaikkien dekkarienystävien huulille. Myös kirjallisuuskriitikot ottivat kyseisen kirjan omakseen, eikä varmasti vähiten sen uskottavan henkilökuvauksen ansiosta. Juuri kokemus käytännön työelämästa onkin antanut Reijo Mäelle eväitä luoda realistisia ja uskottavia henkilöhahmoja,toki asiaankuuluvaa ripausta huumoria unohtamatta. Säännöllistä julkaisutahtia Mäki aikoo ylläpitää jatkossakin.

- Vaikka etenenkin hitaasti kiiruhtamalla, aioin silti tulevaisuudessakin toteuttaa vähintään kirja vuodessa vauhtia. Toki samanaikaisesti toivon, että jo julkaistuja kirjojani myös käännettäisiin muille kielille, toteaa Mäki. Toistaiseksi minulta on käännetty saksaksi Sukkanauhakäärme (1989) niminen teos ja parhaillaan on työn alla käännös kirjasta Tatuoitu taivas (1996).

Päätös jättää raadollinen pankkiala ja ryhtyä päätoimiseksi kirjailijaksi kypsyi pikkuhiljaa. Elettiin 90-luvun alkua ja taloudellinen lama oli pahimmillaan. Ankeana maanantai-aamuna jäätyneen lukon kanssa taistellessaan Mäki päätti tehdä ratkaisun, jota ei omien sanojensa mukaan ole tähän päivään mennessä katunut.

- Olin pankissa töissä silloin, kuin lahtausmeininki laman johdosta oli pahimmillaan. Näin ihmisten hädän läheltä ja lopulta se elämänmeno kävi liian stressaavaksi. Tottakai minulla vieläkin on huonoja päiviä kuten kaikilla meillä joskus, mutta takaisin pankkimaailmaan minua ei mikään saa. Tietysti vakituisen työpaikan jättäminen oli riski, mutta olinhan työni ohessa ehtinyt julkaista jo sen verran kirjoja, että jonkinlainen pohja kirjoittamiseen oli olemassa.

Valtaosa Mäen kirjoista pohjautuu yksityisetsivä Jussi Vareksen seikkailujen ympärille. Vares boheemine elämäntyyleineen tarjoaa mallin, josta monet miehet salaa unelmoivat, mutta jota eivät ehkä sittenkään täysillä halua tai uskalla tavoitella.

- Vaikka kirjojeni päähenkilö epäilemättä vetoaakin nimenomaan miehiin, on lukijoitteni joukossa yhä enemmän myös naisia, Mäki korostaa.

Tunnettavuuden kasvaessa, on Mäen kirjojen ystäväpiiri laajentunut myös maantieteellisesti. Vaikka yksityisetsivä Vareksen edesottamukset leimallisesti sijoittuvatkin Turun ympäristöön, ovat Mäen dekkarit nousseet kirjastojen lainatuimpien joukkoon kautta Suomen. Toisaalta samaan aikaan on Mäki laajentanut kirjojensa tapahtumaympäristöä myös kotimaan rajojen ulkopuolelle. Parhaimmillaan ovat Vareksen seikkailut kuljettaneet lukijaansa halki Keski-Euroopan, aina Espanjan aurinkorannikolle saakka. Kaikesta huolimatta Mäki aikoo sanojensa mukaan pysyä kotikaupungilleen ja sen asukkaille uskollisena myös jatkossa, tapahtumapaikkoja kirjoihinsa valitessaan.

- Turku on merkittävä satama- ja opiskelijakaupunki. Kyllä täällä aiheita riittää, kunhan vain muistaa pitää silmänsä auki ja tuntosarvet ylhäällä. Hyvä idea kirjaa varten saattaa syntyä melkeinpä mistä vaan, mikä syystä tai toisesta jää hiertämään mieltä.

Siinä että Mäen kirjoissa esiintyy lähes poikkeuksetta sama päähenkilö, piilee sekä omat etunsa, että haittansa.

- On selvää, kirjani henkilöityvät vahvasti Vareksen hahmoon. Häntä odotetaan ja omalta osaltaan tämä tietysti helpottaa kirjojeni markkinointia ja myyntiä. Minulta kirjailijana se vaatii jatkuvaa uusiutumista ja asettaa täten luonnollisesti myös tiettyjä paineita luoda samanaikaisesti tuttua, mutta uutta ja erilaista.

Varsinaisia kirjailijaesikuvia Mäellä ei ole. Sen sijaan tyylillisesti hän tunnustautuu nimenomaan amerikkalaisen dekkarin ihailijaksi. Mäkeä eivät niinkään innosta englantilaistyyppiset dekkarit, joissa tunnelmaa ja ongelmia tiivistetään loppua kohden, yllättävää ratkaisua odottamaan. Ehkä hieman yllättäen myös dekkarikirjoista voi löytää yhteiskunnallista- ja poliittista sanomaa Näin on asian laita ainakin Reijo Mäen kohdalla.

- Haluan kirjoillani kommentoida maailmanmenoa, joka ei aina kovin lupaavalta näytä. Haluaisin saada ihmiset luottamaan enemmän itseensä sen sijaan, että vastuuta omasta elämästä siirretään jatkuvasti muualle. Esimerkiksi maailman suuret uskonnot ovat pitkälti valtarakenteita, jotka palvelevat vain valtaapitävien etuja ja saavat ihmiset sokeasti luottamaan johonkin yliluonnolliseen, kuten Jumalaan tai vastaaviin. Se on mielestäni yksinkertaisesti liian helppo ja vähän vaivaa vaativa ratkaisu oman elämän ongelmiin.

Mäen uusin kirja on paraikaa kustantajalla luettavana ja sen olisi tarkoitus ilmestyä ensi kesänä. Sen verran salaisuuden verhoa Mäki suostuu raottamaan, että luomisprosessi on ollut hänen urallaan tähän asti vaativin. Päähenkilöitä kirjassa tulee esiintymään aikaisemman yhden (yksityisetsivä Vares) sijasta peräti kolme. Tällä kertaa Mäki on kelpuuttanut mukaan myös naisen ja Tampereen kaupungin! Mukana tapahtumissa pörrää myös pidätystilastoja johtava ATARIN rikosylikonstaapeli, joka kärsii jonkinasteisista seksuaalisista ongelmista. Jo näinkin lyhyen luonnehdinnan perusteella ei ole vaikea arvata, että tulossa on jälleen annos sitä Mäkeä, jota voisi kuvailla teräväksi yhteiskunnalliseksi kommentoinniksi, paikkallisväritteisyydellä ryyditettynä. Ja mikä tärkeintä, hyvän maun huumoria unohtamatta...

Alanavigaatio