Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
30.4.1999
Teksti: Kaija Ilkko


JOS TERVETTÄ MIESTÄ EI NAISET KIINNOSTA SE ON KIPPEE

Kakskerran Nuorisoseura aloitti teatterin tekemisen lähes 20 vuotta sitten ja samanlaisen tunnelman voi vielä kokea seurantalolla, kun teatterin tekemisen harrastajat esittävät siellä näytelmää Yksinäisten sydänten kerho. Se on hauskaa kansan huumoria, sisältäen rehvakkaita hahmoja ja napakoita letkauksia. Ja mukavaa on se, että vaikka aihe on vaimon hankinta (tai saaminen) ei näytelmässä keskitytä liikaa alapään huumoriin.

Leevi Sutela (Timo Sibakow) elää ilman naista ja se huolettaa hänen kavereitaan Pollu Pentikäistä (Martti Luolamaa) ja Pulkkista (Arto Uusikylä). Mutta on Leevi itsekin jo tehnyt asian eteen jotakin, hän on kirjoittanut yksinäisten sydänten kerhoon ja saanutkin sieltä kirjeenvaihtokaverin - Hilma Kandolinin, eläinlääkärin lesken (Helena Lindström). Siitä Pollu sitten innostuu ja lähtee tapaamaan leskeä esiintyen Leevinä. Eläinlääkärin kotiapulainen (Katja Talsi) kuitenkin sekoittaa suunnitelmat, kun hän tunnistaa Pollun. Ja kun oikea Leevikin saapuu paikalle, kommelluksia ja hersyvää tilannekomiikkaa riittää.

Roolit ovat juuri sopivasti karrikoituja - eivät missään nimessä yliampuvia. Martti Luolamaalle Pollun rooli naistennaurattajana, joka uskoo itse pystyvänsä ottamaan naisen kuin naisen, sopii hyvin. Helena Linström leskenä muikeine ilmeineen on hupaisa. Kotiapulainen Katja Talsi onnistuu myös roolissaan, hän on luonteva letkauttaja ja Arto Uusikylä pastorina naurattaa vielä kotonakin. Timo Sibakovilla on vaikea rooli esittää joka kohtauksessa humalassa olevaa Leeviä. Välillä se sujuukin uskottavasti - välillä ei. Muuten kyllä Leevi on hyvä tyyppi, ei niin tassukka kuin aluksi näyttää.

Näytelmä on saatu hyvin istutettua seurantalon näyttämölle. Lavasteet ovat riittävät taustaksi eri tapahtumapaikoille ja musiikki luo kepeää näytelmään sopivaa tunnelmaa. Puvuista varsinkin lesken puvut olivat tyylikkäitä ja sitä oikein odotti, mitä hänellä seuraavaksi olisi päällä (tai päältä pois?). Muutoinkin puvustus oli hyvä, vaikkakaan Leevin vanha puku ei tainnut olla ihan niin vanha kuin sanottiin.

Taas kerran se nähtiin, että mies otetaan ja vaimo saadaan - vai oliko se toisinpäin.

alanavigaatio