Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
29.3.1999
Teksti: Kaija Ilkko


PALAVA NAINEN
- LIISI TANDEFELTIN VIERAILU KAUPUNGINTEATTERIN SOPUKASSA 27.3.

Palava nainen on kertomus Bertolt Brechtin rakastetusta ja yhteistyökumppanista Ruth Berlausta. Berlau tapaa vuonna 1933 kirjailija Brechtin, joka on maanpaossa Tanskassa, rakastuu tähän ja jättää kaiken entisen: miehensä, työnsä ja asemansa omistaakseen elämänsä rakkaudelle Brectiin sekä työlle hänen kanssaan. Ruth Berlau oli jo tuolloin tunnettu Tanskassa näyttelijättärenä ja lehtinaisena. Hän oli kommunistisen puolueen jäsen ja perustanut Tanskan ensimmäisen työväenteatterin "Vallankumouksen teatterin".

Ruth Berlau seurasi Brechtiä Ruotsin, Suomen ja Neuvostoliiton kautta Yhdysvaltoihin ja dokumentoi lukuisin valokuvin Brechtin työtä. Hän toimi ohjaajana Berliner Ensemble -teatterissa ja perusti Brecht-arkiston. Brecht kuitenkin alkoi kaihtaa yhä enemmän hänen seuraansa ja haki seuraa muista nuoremmista naisista. Berlau saikin lähteä teatterista heti Brechtin kuoleman jälkeen.

Liisi Tandefelt tulkitsee Ruth Berlauna niitä tuntoja, joita ensin rakastettu ja myöhemmin hylätty nainen saa kokea: samalla rakkautta ja vihaa. Ruth Berlau on heikko ja kuitenkin vahva. Hän ei ole hyväuskoinen ja on kuitenkin, juuri niinkuin rakastunut vain voi olla. Hän saa kokea, mitä on soittaa viidettä viulua, vaikka hänen entinen miehensä ei uskonut hänen pystyvän soittamaan edes toista viulua.

Palava nainen on puhutteleva tarina uskollisuudesta ja kaiken kestävästä rakkaudesta. Hyvää miestä olisi helppo rakastaa, mutta mikä saa Ruth Berlaun rakkauden Bertolt Brechtiin kestämään?

Käsikirjoituksen on tehnyt Outi Nyytäjä Ruth Berlaun muistelmien pohjalta. Palava nainen on ensimmäinen Liisi Tandefeltin oma ensi-ilta neljään vuoteen.


Kaija Ilkko oli työharjoittelussa Unikankareessa 8.3.-11.4.1999.

alanavigaatio