Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
15.3.1999
Teksti: Kaija Ilkko


SIIPISIKA - Kärsimisnäytelmä kouluikäisille

Turun Uuden Teatterin Siipisika kertoo koulukiusaamisesta. Esitystilana on tavallinen koululuokka ja näyttelijöitä kaksi. Mutta vähäisilläkin välineillä saadaan esiin kaikki tarvittava ja loppuja voidaan piirtää vaikka tavalliselle liitutaululle.

Esa Janhusen teksti puhuu nuorten omaa kieltä, ei aina niin kovin kaunista, mutta todellista. Tarina ottaa kantaa omalla tavallaan - herkästikin - se ei kuitenkaan hymistele eikä kaunistele. Sen sanomaa ei tarjoilla suoraan vaan tilaa annetaan katsojan, nuoren omalle ajattelulle ja tulkinnalle. Kuva Robert Seger

Sami Rannila koulua vaihtavana Iso-Röppösenä on mahtipontinen ja uhoava, mutta aidon tuntuinen kovis. Hän voisi ihan hyvin olla oikeastikin tarinan Iso-Röppönen, kuten hän kertoo. Koviksellakin on kuitenkin sydän paikallaan! Jo ensimmäisenä koulupäivänä uudessa koulussa hän aloittaa valta-asemien fiksauksen. Hänestä itsestään tulisi pomo ja Kärsä-ahosta, joka on ristitty koulussa Siaksi, apupoika.

Eero Ahavan esittämä Sika tyytyisi asemaansa kiusattuna: tarjoaisi tupakat, kuiskaisi kokeissa ja ottaisi syyt niskoilleen ja kärsisi seuraukset, kuten ennenkin. Joo, joo, hän vain nyökyttelee. Mutta Iso-Röppönen ei jätä asiaa sikseen! Eero Ahavan Sika on luontevasti ja vähäeleisesti pehmo.

Ohjaaja Patrik Drake on tuonut esiin olennaisen. Pienesti ja ilman krumeluureja - tarina puhukoon puolestaan.


Kaija Ilkko oli työharjoittelussa Unikankareessa 8.3.-11.4.1999.

alanavigaatio