Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
22.4.1999
Teksti: Kaija Ilkko


VIELÄ KERRAN - YLEISÖN PYYNNÖSTÄ

Mestarit lavallaMestarit Pepe Willberg, Pave Maijanen, Kirka ja Hector olivat jälleen eilen (21.4.) Elysée-Areenan vetonauloina. Ja kyllä sinne oli väkeä kerääntynytkin, vaikka ihan loppuunmyyty areena ei ollutkaan. Silti jopa jyrkkiin yläkatsomoihin oli myyty runsaasti lippuja.

Eivätkä nämä suomalaisen populaarimusiikin mestarit nytkään yleisöään pettäneet. He palauttivat muistoja mieliin eletyn elämän varrelta: minulle jo ihan varhaisen nuoruuden ajoilta alkaen. Heidän musiikkinsa on elänyt meidän kanssamme elämän ylä- ja alamäissä: sen tahdissa on iloittu ja itketty.

Kuin hyvä viini oli tämäkin musiikki vanhetessaan vain parantunut. Sitä vaikutelmaa tietysti lisäsi se, että orkesteri oli muhkea. Mukana oli mm. kolme "tappajaviulistia", jotka intoutuvat lopuksi mustissa laseissaan vetämään taustalla ihan oman show´n. Ja olihan siellä sellistikin ja puhallinryhmä ja tietysti kitaristi, basisti, rumpali ja kosketinsoittaja. Itse mestarienkin soitinvalikoima oli kiitettävä - Kirkallakin oli minulle ennennäkemätön haitari.

Ohjelmisto oli koottu pieteetillä. Jokainen mestari sai oman hetkensä, mutta silti kokonaisuus oli yhtenäinen ja siten painotettu, ettei kuuntelija vajonnut liikaa melankoliaan tyyliin: oi kadotettu nuoruus! Hitaat ja vauhdikkaat kappaleet vuorottelivat sopivasti. Ja yleisö lauloi ja eli mukana koko ajan voimakkaasti. Kirka erityisesti oli "areenamaskottina" ja aktivoi yleisöä mukaan muidenkin kappaleiden aikana.

Lavalla oli neljä hyvin erilaista persoonaa, mutta musiikki yhdisti heidät - niin kuin yleisönkin. Ja se musiikki hyväili meidän sielujamme...

alanavigaatio