Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
29.3.1999
Teksti: Karoliina Niskanen


DOWNTOWN OPEN -BÄNDIKISA RATKESI 12.3.

Neljästä finalistista kolme soitti englanninkielistä poppia/rockia. DT-Openin voittaja, Occultismia ja Mysticaa, erottui muista suomenkielisillä sanoituksilla ja punk-tyylillä.

Finaalin avasi Boomhauer. Yhtyettä vaivasi setin alkaessa pienoinen alkujännitys, joka kuitenkin karisi ensimmäisten biisien jälkeen. Bändi soitti hyvin yhteen, kukaan ei sooloillut muiden yli. He esittivät koko settinsä putkeen, ilman turhia välispiikkejä. Laulusolistilla on hyvä ääni, mutta hän voisi hieman parantaa englannin ääntämistään. Jos haluaa esiintyä ulkomaan kielellä, pitää se myös hallita. Boomhauer soittaa poppia ja sanoitukset käsittelevät rakkautta ja tyttöjä. Monissa Boomhauerin biiseissä on hyviä oivalluksia, erilaisia kitarariffejä ja rytmityksiä, joita ei kuitenkaan ole hiottu aivan loppuun asti. Heidän kappaleensa ovat todella lyhyitä. Tästä johtuen kappaleiden lopetukset olivat tönkköjä. Niitä ei lopetettu, ne vain loppuivat. Hieman epäselväksi jäi, onko bändi tarkoitettu vitsiksi vai ei. Jos ei, country-tyyli puree hyvin.

Pop-linjaa jatkoi Kitscho. Valitettavasti he soittivat aivan liian kovaa ja näin setin alkupuoli meni aivan puuroksi. Vasta setin loppupuolella äänenvoimakkuus hieman aleni ja silloin saattoi saada selvää, mitä lavalla oikein tapahtui. Rummut kuuluivat läpi koko ajan, erityisesti virveli. Näin rumpali varasti showta muilta yhtyeen jäseniltä, mikä ei sinällään ollut aivan huono asia, koska rumpali oli hyvä. Bändissä on myös koskettimet, joita ei kuitenkaan kuulunut setin missään vaiheessa. Laulusolistilla taasen on erittäin laaja ääniala ja todella hyvä falsetti. Kitschon biisit olivat "oikeiden" kappaleiden pituisia. Niihin mahtui mukaan kitarasooloja ja kertosäkeistöjen toistoja. Pienellä hiomisella Kitschosta kehittyy vielä jotain.

Melodista brittipoppia soittava Bridget on valmis levylle. He soittavat ammattimaisesti suureen yleisöön uppoavaa musiikkia. Biisien taustalaulut olivat piste iin päälle. Vähällä vaivalla saatiin paljon eloa kappaleisiin.

DT-Openin voittaja Occultismia ja Mysticaa erottui muista bändeistä musiikillaan. He soittavat suomenkielistä punkkia humoristisilla sanoituksilla ja oikealla asenteella. Yhtyeeseen kuuluu pitkiä, komeita miehiä, jotka osaavat kaiken lisäksi soittaa. Bändin kappaleet eivät olleet pituudella pilattuja, mutta jokaisessa saatiin kuulla oma pieni tarina, mm. "Sysimusta seksi - röh röh", kertomus talonmiehestä ja ehdoton hittibiisi "Ei aina voi hävitä". Occultismia ja Mysticaan kappaleiden melodiat ovat hyvin yksinkertaisia, kuten punk-musiikissa on tapana. Näin sanoituksista tulee melodioita tärkeämpiä. Bändin koko setin ajan täytyi keskittyä, jotta sai selvää sanoituksista ja tajuaisi kappaleiden idean.

DT-Open -finaali oli korkeatasoinen ja monipuolinen. Voittaja tuli positiivisena yllätyksenä, koska luulin, että Bridget voittaisi. Tätä mieltä oli myös se Bridget-fani, joka poistui kanssani samalla oven avauksella. Hän ei voinut uskoa, että "sellanen bändi, joka soittaa suomeks, voi voittaa..." Mielestäni voitto meni kuitenkin oikealle yhtyeelle.


UUTINEN

Karoliina Niskanen oli työharjoittelussa Unikankareessa 8.3.-11.4.1999.

alanavigaatio