Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
24.5.1999
Teksti ja kuva: Karoliina Niskanen


KONSERVATORIOSTA SELLISTIKSI
Artikkelisarja Turun konservatoriosta, osa III

Kasperi ViitanenKasperi Viitanen on soittanut selloa 15-vuotiaasta lähtien. Tällä hetkellä hän opiskelee Turun konservatorion ammattilinjalla sellonsoiton opettajaksi ja muusikoksi. Hänellä on tarkoituksena valmistua tänä keväänä, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Valmistuminen riippuu siitä, saako hän suoritettua vaaditut teoriat.

Kasperin musiikillinen ura alkoi jo lapsena, kun vanhemmat laittoivat hänet musiikkiopistoon. Hän pyrki huilua soittamaan. Myöhemmin hän sai kuulla musiikkiopiston rehtorilta tämän päättäneen, että Kasperista tuleekin sellisti eikä huilisti. "En kuitenkaan kadu tätä soitinvalintaa," Kasperi selvittää. Hän on käynyt koko kouluaikansa musiikkiluokkia. Turkuun hän tuli, koska täällä konservatoriolla on hyvä ja arvostettu sellonsoiton opettaja. Kasperi ei ole tällä hetkellä missään orkesterissa vaan omien soittojensa lisäksi hän soittaa tyttöystävänsä Henna Linkon kanssa duoa ja trioa Hennan ja Pekka Niskasen kanssa.

Konservatoriolla hyvä opiskella

Kasperi pitää konservatoriolla opiskelusta. "Tosin täällä on jonkinasteista opiskelijakielteisyyttä. Esimerkiksi harjoittelu konservatoriolla tehdään turhan hankalaksi. Mutta muuten kaikki sujuu ihan hyvin."

Harjoittelu onkin muusikoille arkipäivää. "Täytyy harjoitella paljon, jos haluaa pärjätä muusikkona. Sellainen 4-6 tuntia päivässä olisi hyvä määrä. Harjoittelen aika paljon kotona. Ymmärtääkseni se ei ole häirinnyt naapureita - ainakaan kukaan ei ole valittanut soittamisestani. Jonkin verran harjoittelen myös konservatoriolla."

Mieluiten Kasperi kuuntelee klassista musiikkia. "Kotona kuuntelen myös paljon radiota. Minulla ei ole mitään kevyttä musiikkia vastaan," hän sanoo. Sitä, minkälaista musiikkia hän mieluiten itse soittaa, hän ei osaa määrittää. "Kaikki musiikki käy. Olen itse soittanut kevyttäkin musiikkia erilaisten viihdepoppoiden kanssa."

"Elämä pyörii paljon musiikin ympärillä. Suurin osa kavereista on musiikkipiireistä. Se taas johtuu ihan opiskelupaikasta ja muutenkin omasta ammatinvalinnasta."

Tulevaisuus on vielä hieman hämärän peitossa. Valmistumisen jälkeen vaihtoehtoina Kasperilla on Sibelius-Akatemia tai ulkomailla opiskelu, joka kiinnostaa häntä enemmän. Hyvinä vaihtoehtoina hän pitää Saksaa tai Hollantia. "Hollannissa on paljon ulkomaalaisia opiskelijoita, joten sinne mahtuisin hyvin mukaan," Kasperi sanoo. Tarkoituksena on opiskella vielä pari vuotta ja sitten hän olisi valmis "oikeaan elämään". Kauempana tulevaisuudessa häämöttää opetustyö ja kamarimusiikin soittaminen.


Osa I: REHTORI MATTI SOININ HAASTATTELU | Osa II: MARJO JAAKKOLAN HAASTATTELU
Osa IV: KONSERVATORION PERUSASTEEN OPISKELIJA KATARIINA LEHTISEN HAASTATTELU

alanavigaatio