Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
9.4.1999
Teksti: Karoliina Niskanen


TURKULAISIA HEMMOTELLAAN LOISTELIAILLA KUOROILLA

Turussa on parasta aikaa meneillään Turun Puolalanmäen musiikkiluokkien järjestämä kansainvälinen kuorofestivaali. Festivaaliin osallistuu kuoroja Suomesta, Ruotsista, Virosta ja Saksasta ja esityksiä on Turun ja ympäristön kirkoissa. Puolalanmäen musiikkiluokat ovat olleet yhteistyössä aiemminkin festivaaliin osallistuvien kuorojen kanssa kuorovierailujen merkeissä.

Naantalin luostarikirkossa torstaina 8. huhtikuuta esiintyivät Turun Puolalanmäen musiikkiluokkien nuorisokuoro Chorus Iuvenalis ja Osnabrückin nuorisokuoro Saksasta.

Naiskuoron mukana aikakausien halki

Chorus Iuvenalis on Puolalanmäen musiikkiluokkien ainoa naiskuoro. Kuoro soi kauniisti yhteen. Tosin altot voisivat laulaa lujempaa, jotta ne tukisivat paremmin kauniina soivaa sopraanoa. Laulu saisi myös olla hieman tukevampaa, mikä myös korjaantuisi voimakkaammalla altolla.

Kuorolla on hyvin monipuolinen ohjelma eri aikakausilta - kuultiin niin gregoriaanista kirkkomusiikkia, suomalaista kansansävelmää kuin modernia suomalaista kirkkomusiikkia. Gregoriaaniset kirkkolaulut soivat vanhassa luostarikirkossa kauniisti. Suomalainen kansansävelmä "Kotimaani ompi Suomi" oli erityisen mieleenpainuva. Siinä lauloi soolon Kaisa Niskanen, jonka sopraano on kirkas ja kuuluva. Hän myös artikuloi äärettömän selkeästi. Kuoro tuki solistin laulua upeasti.

Chorus Iuvenalis lopetti osuutensa Kostiaisen Regina Angelorumiin. Teos on modernia suomalaista moniäänistä kirkkomusiikkia. Tätä kappaletta kuoro ei ilmiselvästi ollut harjoitellut tarpeeksi. Esitys ei ollut varmaa. Muuten Jarmo Kokkosen johtama kuoro onnistui mitä parhaimmin. Tämä näkyi erityisesti avausteoksessa, jossa kuultiin osia Giovanni Bergolesin Stabat Materista.

Osnabrückin nuorisokuoro ammattitaitoisia laulajia täynnä

Osnabrückin nuorisokuoro on yksi Saksan tunnetuimpia sekakuoroja. Kuoro on myynyt kotimaassaan jopa kultalevyjä. Heidän johtajansa Johannes Rahe on Saksan tunnetuimpia kuorojohtajia ja lisäksi hän on erinomainen vanhan kuoromusiikin asiantuntija. Tämä asiantuntemus näkyi kuoron ohjelmistossa, joka koostui pelkästä kirkkomusiikista - kylläkin monilta eri säveltäjiltä, mm. Purcellilta ja Brucknerilta.

Osnabrückilaiset aloittivat osuutensa kulkuelaululla, jossa esilaulajina toimi kaksi kulkueen edessä kävellyttä bassoa. Esilaulajat lauloivat oman osuutensa, johon muu kuoro vastasi. Tämä on hyvin vaikeaa kulkueessa, jossa ei kunnolla kuule edellä olevien laulua. Mutta nuorisokuoro onnistui tässä hyvin.

Osnabrückin nuorisokuoro on hyvin ammattitaitoinen ja tasapainoinen. Kaikki äänet tukevat toisiaan. Tosin altot hieman hukkuvat sopraanojen ja miesäänten väliin. Kuoron johtaja Rahe on omaa luokkaansa. Kuoro suorastaan eli hänen käsissään. Rahe näytti kappaleiden aloitukset ja lopetukset todella selkeästi. Voimavaihtelut kappaleissa olivat hyviä, piano oli pianoa ja forte fortea. Myös cresendot ja diminuendot olivat vaikuttavia.

Kuoro sai ansaitusti voimakkaat ablodit ja suostui encoreen, joka oli Mozartin Alleluja, mikä olikin loistelias lopetus konsertille. Koko kirkko helisi voimakkaista forteista. Kuoron solistit olivat hyviä ja erityisesti sopraanosolisti oli loistava. Hänen äänensä soi kirkkaasti ja kauniisti.

Molemmat kuorot esiintyvät viikonlopun aikana myös muissa kuorofestivaalin konserteissa, mm. lauantaina Mikaelin kirkossa ja sunnuntaina suuressa juhlakonsertissa konserttitalolla, jossa esiintyvät myös muutkin festivaaliin osallistuvat kuorot.


Karoliina Niskanen oli työharjoittelussa Unikankareessa 8.3.-11.4.1999.

alanavigaatio