Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
8.12.1998
Teksti Lasse Jalonen Kuva Olga Tobreluts: Moschino, 1998
NEOAKADEISMI

Olga Tobreluts: Moschino, 1998Siinä missä Moskova on Venäjän pääkaupunki, on Pietari aina ollut ja on edelleenkin maan kulttuuripääkaupunki. Kautta historian sieltä on lähtenyt useita kuvataiteen trendejä ja yhteiskuntakriittisiäkin ismejä.

Yksi tämän päivän kiinnostavimpia ilmiöitä on ns. neoakadeismi (neoacademicism), joka on syntynyt –80 luvun loppupuolella kuvataiteilija Timur Novikovin koulukunnan ympärille.

Neoakadeismi perustaa visuaalisen näkemyksensä eurooppalaiseen klassiseen ja akateemiseen taiteeseen.

Koulukunnan New Academy of Fine Arts tunnetuimpia edustajia lienevät Jegor Ostrow ja Olga Tobreluts, jotka molemmat ovat vuonna 1970 syntyneitä nuoria taiteilijoita. Kumpikaan heistä ei ole varsinainen ammattikuvaaja, vaan he pikemminkin käyttävät valokuvan imagoa instrumentaalisena välineenä töissään.

Jegor Ostrow keskittyy valokuvissaan hyvin niukkailmeiseen visuaaliseen asuun, jossa valolla on keskeinen merkitys. Kuvat peilautuvat formaatiltaan vuosisadan alun valokuvien mustavalkoista maailmaa kohden, joka luo kuville niiden ominaisen nostalgisen vaikutelman. Ostrowin töissä patsaat saavat uudenlaisen ilmeen, jossa kreikkalainen mytologia verhoutuu uudenlaiseen kontekstiin.

Sitä vastoin Olga Tobreluts lähestyy kohdettaan rohkeammin ja pukee antiikin veistosten profiilit nykyajan kaupallisuuden sädekehään. Tobrelutsin kuvat ovat jälkeenpäin voimakkaasti väritettyjä ja valokuvat muistuttavatkin elokuvan pioneerin Georges Meliesin voimakkaan koloristisia lyhytelokuvia.

Kuvien räikeät, osittain muovimaiset värit on varustettu nimin, joista löytyvät mm. Hugo Bossin ja Lacosten kaltaisten muotijättien nimet. Näin siis antiikin mytologia kohtaa viimein aikamme konsumerismin, joka luo patsaille räikeät värit ja muovimaisen olemuksen. Patsaista on muodostunut aikamme milleneumin torsoja, joista on jäljellä vain jumaltarustojen typistetty olemus.

Perin näyttely jatkuu 3.1.1999 asti.

alanavigaatio