Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
13.10.1998
Teksti: Lasse Jalonen Kuva: Jouko Lehtola
Jouko Lehtola: Nuoret sankarit NUORET SANKARIT

Helsinkiläinen valokuvaaja Jouko Lehtola on kuvannut jo yli kymmenen vuotta esiintyviä yhtyeitä ja artisteja klubeilla sekä festareilla. Nyt Lehtola on poistunut hämyisistä kapakoista ja lavojen ääriltä kohti yleisöä ja nuoria, eksynyt parkkipaikoille sekä leirintäalueille ja taltioinut näiden raja-alueiden erilaisia riittejä nuorineen itse juhlapaikkaa enemmän.

Nuoret sankarit näyttely koostuu värikuvista, joiden yhdistävinä linkkeinä ovat voimakkaat koloristiset sävyt ja nuorten uhmakkaiden tunnetilojen kaoottisuutta korostavat asetelmat. Lehtola on vanginnut kuvissaan nuorten ihmisten- kansakunnan toivojen, kuten hän itse heitä kutsuu- ristiriitaiset hetket elämänsä rituaaleissa. Näiden tapahtumien ilmentyminä korostuvat toveruus, ilkamointi ja nuoruuden riehakkuus kuten myös yksinäisyys ja epätietoisuus omasta eksistenssistä ja henkilökohtaisesta tulevaisuudesta ylipäätään. Siis läsnäoleva elämän ristiriitaisuus, joka korostuu erityisesti nuoruuden vaellusvuosina.

Lehtola itse sanoo ottaneensa vain yksi tai kaksi ruutua kuvauskohteesta säilyttääkseen tilanteen spontaanisuuden ja aitouden, joita hän itse haluaa korostaa avainasioina. Kuvattavien valinta oli sattumanvaraista, mutta pohjimmiltaan jokaisessa henkilössä oli jokin piirre, joka kiinnosti Lehtolaa. Usein ne liittyivät juuri herkkyyteen tai uhmakkuuteen sekä viattomuuteen.

Kuitenkin tuo viattomuus peittyy ekshibitionismin virtaan, jossa useimmat kuvattavista katsovat suoraan kameraan ja ovat tietoisia kuvaajan läsnäolosta. Viattomuus peittyy leikkiin, jossa kuvaaja eikä kuvattava voi olla kovinkaan tietoinen toistensa motiiveista ja tämä seikka onkin parasta antia Lehtolan kuvissa. Mikään ei ole sitä, miltä näyttää, vaan kaikenkattava suhteellistaminen on alati läsnä. Jos kuvaat, minä poseeraan; jos poseeraat, minä kuvaan. Totuus ei asu näissä valokuvissa, mutta silti ne kertovat jotain olennaista Köyliön ja Punkaharjun teineistä. Totuus löytyy viimeinkin katsojan silmästä ja hänen tavastaan kohdata valokuvat.

Siinä ohessa Lehtola on taltioinut myös jotain olennaista nuorten eri alakulttuureista ja niiden ilmentymistä, joita kaikkia solmii yhteen - kuten myös ns. tavallista nuorisoa – kuningas Alkoholi. Humalahakuisuus on yksi kuvissa ilmentyvä tekijä, joka yhdistää nuorisoa sen omassa viikonloppukulttuurissaan. Tuo ulottuvuus lieneekin se seikka, joka ilmentyy yhtä vahvasti myös keski-ikäisten ihmisten vapaa-ajassa.

Nuoret sankarit, joka lienee lainannut nimensä Pelle Miljoonan laulusta, on palkittu Valokuvataidetoimikunnan Suomi-palkinnolla vuonna 1996 ja kiertänyt sen jälkeen mm. Norjassa, Italiassa ja Espanjassa. Perissä näyttely jatkuu lokakuun loppuun.

alanavigaatio