Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
1.9.1998
Tex Willer 50 vuotta
YÖN KOTKA RATSASTAA YHÄ

Tex Willer - Valkoinen BiisoniVuosikausia Suomen suosituimpiin sarjakuvasankareihin kuuluneen Tex Willerin syntymästä tulee kuluneeksi syyskuussa 50 vuotta. Vaikka Texin seikkailut sijoittuvatkin myyttiseen villiin länteen, niin hänen todellinen syntymäpaikkansa on Italia ja Texin isän nimi on Giovanni Luigi Bonelli, joka loi Texin hahmon vuonna 1949 ja käsikirjoitti yksinään kaikki Tex-seikkailut aina 1980-luvulle saakka. Bonelli oli monipuolinen kirjoittajakyky: jo 1930-luvulla hän julkaisi useita seikkailuromaaneja sekä käänsi italiaksi muun muassa Jack Londonin teoksia. Bonellin kerrotaankin sanoneen, että hän oli "romaanikirjailija, joka lainattiin sarjakuvalle ja jätettiin palauttamatta". Texin piirtäjistä rakastetuin on Aurelio Galleppini (taiteilijanimeltään Galep), joka oli myös Texin ensimmäinen piirtäjä. Juuri hänen kynänsä antoi fyysisen ulkomuodon monille Texin ystäville ja vihamiehille (eräänlainen Tex Willerin Carl Barks siis). Nykyään hänen tyylinsä saattaa vaikuttaa hieman vanhanaikaiselta, mutta tiettyä viehätystä hänen vanhoissa tarinoissaan on kuitenkin edelleen. Suomeen Tex ratsasti jo 1950-luvulla. Vuoteen 1966 saakka suomalaiset saivat nauttia Texin seikkailuista pieninä vihkosina, joita julkaistiin viikottain. 1960-luvun lopun lyhyen julkaisutauon jälkeen Tex palasi vuonna 1971 pokkarikoossa ja 128-sivuisena. Alkuun kustantajakaan ei täysin luottanut Texiin, vaan ensimmäisten kuuden numeron painosmäärät olivat niin pieniä, että kyseisistä numeroista on tullut todellisia keräilyharvinaisuuksia.

1970-luvun alussa Suomessa julkaistiin lukuisia villiin länteen sijoittuvia sarjakuvalehtiä (esimerkiksi Buffalo Bill, Pecos Bill, Hurja Länsi jne.). Nykyään enää Tex on näistä elossa. Italian jälkeen Texin suosio onkin suurinta juuri Suomessa. Esimerkiksi Norjassa Tex on jäänyt pienen piirin suosikiksi ja Ruotsissa Texin julkaiseminen lopetettiin jo viime vuosikymmenellä.

Legendan jäljillä

Kuka sitten oikein on Tex Willer? Tässä vaiheessa on parasta unohtaa faktat ja kertoa legenda. Tex Willer on lännen kovin lainvartija, jonka nyrkkien kovuus ja asekäden tarkkuus herättävät kauhua kaikissa lainsuojattomissa. Hän syntyi Texasissa karjatilallisen poikana. Hänen isänsä ja veljensä saivat surmansa karjavarkaiden luodeista. Texin äidistä ei kukaan tiedä mitään. Tex on yksinhuoltaja, sillä hänen vaimonsa - navahopäällikön kaunis Lilyth-tytär - kuoli isorokkoon heidän poikansa ollessa vielä pieni. Texin Kit-poika - useimmissa tarinoissa noin parikymppinen nuorukainen - on usein isänsä tukena jahtaamassa karjavarkaita, pankkirosvoja tai muita lännen rauhan häiritsijöitä. Texin ystäväpiiriin kuuluvat myös uskollinen navaho Tiger Jack sekä Kit Carson, jolla ei ole mitään tekemistä samannimisen todella eläneen lännen legendan kanssa.

Yama Suuri sankari tarvitsee kokoisensa viholliset, eivätkä Texin vastustajat olekaan mitä tahansa kanavarkaita, vaan todellisia alansa mestareita. Proteus on mielikuvituksellisen taitava naamioituja, joka on saattaa Texin melkoisiin vaikeuksiin tehdessään rikoksia täksi naamioituneena. Vielä Proteustakin kierompia ja pahempia vihollisia ovat Mefisto ja hänen poikansa Yama, joiden demonisia kykyjä vastaan Texkin näyttää välillä olevan voimaton.

Texin elämän täyttävät lainvalvonnan lisäksi navaho-intiaanien päällikön tehtävät (intiaanit kutsuvat Texiä nimellä Yön Kotka). Tex joutuukin usein puolustamaan intiaaniystäviään kavalia kullanetsijöitä, tunnottomia biisoninmetsästäjiä tai Suuren Valkoisen Isän sinitakkisia sotilaita vastaan. Texiä ei pidä silti luulla erityisen intiaanimyönteiseksi: navahot ovat selkeä poikkeus, sillä muiden heimojen jäseniä hän lahtaa surutta, mikäli nämä ryhtyvät häiritsemään valkoisen miehen vaivalla rakentamaa rauhaa. Rasisti Tex ei kuitenkaan ole, sillä Yhdysvaltain sisällissodassa hän asettui empimättä orjuutta vastustavan Pohjoisen puolelle, vaikka olikin itse yksinäisen tähden valtion (Texas) poikia.

Texin elämä villissä lännessä on ollut vaiheikas. Hän on ehtinyt sisällissodan lisäksi osallistua lähes kaikkiin muihinkin 1800-luvun tärkeisiin mullistuksiin Pohjois-Amerikassa. Eräässä seikkailussa hän osallistuu Yhdysvaltain ja Meksikon väliseen sotaan vuonna 1845 ja toisessa tarinassa hän on mukana surmaamassa kuuluisia lainsuojattomia Butch Cassidya ja Sundance Kidiä Boliviassa vuonna 1909. 64 vuoden aikaero ei luonnollisestikaan vaikuttanut tuon taivaallista Texin tiukkaan ulkonäköön.

"El Muerton otsalla helmeilee hiki"

Tex Willer ei ole koskaan edes yrittänyt olla taidesarjakuvaa. Tästä huolimatta se on saavuttanut vuosien varrella kulttimaineen. Monet lapsena Texin seikkailuista innostuneet ovat aikuisiällä ryhtyneet keräilemään vanhoja vuosikertoja ja muistavat toistella äärimaskuliinisia Tex-sitaatteja muiden asiaan vihkiytyneiden iloksi. Yksi legendaarisimmista on kahden navahon keskustelu Lilythin haudalla, missä Tex suree kuollutta vaimoaan:

- Olen nähnyt kalpeanaamojen saavan lohtua kyynelistä. - Yön Kotka ei osaa itkeä. Vaikka suru ja epätoivo kuristavatkin hänen sydäntään, ei hän etsi lohtua kyynelistä vaan vihamiestensä verestä!.

Totuuden nimessä on sanottava, että monet Tex-tarinat ovat sekä käsikirjoitukseltaan että piirrostyöltään täydellistä tusinatavaraa, mutta tästä huolimatta parhaat Bonellin käsikirjoittamat vanhat sarjat sykähdyttävät yhä. Monien suosikki on Texin ja hänen arkkivihollisensa Mefiston ensitapaamisesta kertova jakso, joka on lähes raamatullisia piirteitä saava kertomus hyvän ja pahan taistelusta (ko. tarina julkaistiin Suomessa numeroissa 4-6/1974).

Myöskin revolverisankari El Muertosta kertova tarina on jäänyt monien mieleen erityisesti lopun kaksintaistelun ansiosta. Tex ja El Muerto kohtaavat toisensa aavekaupungin kolkolla öisellä hautausmaalla, minne El Muerton veljet on haudattu. Galep onnistuu rakentamaan voimakkaiden lähikuvien ja verkkaisen tarinankuljetuksen ansiosta kaksintaistelukohtauksesta vaikuttavan kokonaisuuden, joka tuo etsimättä mieleen Sergio Leonen spaghetti-westernit.

Mutta vaikka El Muertokin on kovanaama, niin tilanne on koko ajan Texin hallussa: "El Muerton otsalla helmeilee hiki. Texin kasvot ovat kuin kiveen veistetyt."


Matti Mäkelä

alanavigaatio