Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
28.9.1998
AURINKOBALETTI HAAVEITTEN SATEENKAARIMAASSA

Kuva: Erkki LehmussaariTanssiteatteri Aurinkobaletin Ihmemaa Oz kertovat boheemiperheen Dorothy tyttärestä, joka alkaa kaivata elämää ympärilleen. Matka Haaveitten Sateenkaarimaassa alkaa, mutta kaikki ei olekaan sitä, mitä hän unelmilta odotti. Dorothya vaivaa koti-ikävä ja Toto-koira kaipaa luutaan. Matkalla on kuitenkin aina tarkoituksensa. Dorothy oppii suvaitsevaisuutta, kun hän tutustuu Variksenpelättimeen, joka tarvitsisi järkeä, Leijonaan, jolta puuttuu rohkeutta ja sydämettömään Peltimieheen.

Raija Lehmussaaren koreografia kuljettaa kertomuksen maailmaan. "Kaikilla meillä täytyy olla haaveita. Niin kauan kuin niitä on, voi elämän kokea merkityksellisenä," hän kertoo esityksen sanomaa ja jatkaa: "että, tärkeätä on myös huomata tämän olemassa olevan maailman arvo". Unelmien tärkeyttä korostaa myös ohjaaja Alexander Vovk Turun Lapsi- ja nuorisoteatterissa esitettävässä Pinokkiossa. Mitä meistä aikuisista kertoo, että haluamme lapsillemme kertoa unelmien tärkeydestä?

Teos on toteutettu tanssinkielellä, mutta yhden kappaleen laulaa Niina Laur pahan noidan roolissa. "Lapset ovat paljon tarkempia huomaamaan esityksen yksityiskohtia kuin vieressä omiaan miettivät aikuiset", toteaa Raija Lehmussaari ja jatkaa: "Lapsille tehtäessä käytän kuitenkin enemmän narratiivisuutta kuin aikuisten teoksissa." Musiikkia teoksessa kuullaan laidasta laitaan: bossanovasta, jazziin ja fadosta Vivaldiin. Ihmeitä näyttämöllä tekee Jari Lehtisen äänikone, joka ampuu äänen voimasta karkkeja ilmaan. Esitystä on inspiroinut elokuva, joka on tehty Franck L. Baumin kirjasta nimeltä The Wonderful Wizard of Oz.
Ensi-ilta 30.9.

Outi Katajarinne
alanavigaatio