Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
1.9.1998
PINOKKIO JA HÄNEN YSTÄVÄNSÄ Kuva: Matti Kivekäs. Gepetto opettaa Pinokkiota kävelemään.
Gepetto opettaa
Pinokkiota kävelemään.
Pinokkion ensi-ilta syyskuun 13:sta tempasi mukaansa joukkovoimalla ja persoonallisilla päähenkilöillään. Näytelmää olivat toteuttamassa 45 lapsi- ja nuorisonäyttelijää, joten joukkokohtaukset tehosivat. Milloin esiintyi sirkus, milloin torilla laulettiin ja tanssittiin. Jo itse puvustus kutsui teatterin taikamaailmaan. Jännitystä riitti, kun Kettu ja Kissa kavaluudella huijasivat Pinokkiota. Oikeudenkäynti, jossa Salapoliisit rökittivät huijareita, näytti valehtelun seuraukset. Meren kuohuvat aallot pimeässä tekivät vaikutuksen isompaakin katsojaan ja pienempiä jännitti, miten Pinokkio pääsee isänsä kanssa pois valaan vatsasta.
Esitys ei onneksi hukkunut näyttelijöiden suureen lukumäärään, vaan pienemmät kohtaukset johdattivat juonta. Pinokkiota näyttelevä Andreas Grönblom ihastutti hyväntahtoisessa viattomuudessaan. Tässä sovituksessahan Pinokkion nenä ei kasvanut valehtelusta. Immo Pahta näytteli humoristisesti hieman höperöä nukentekijä Gepettoa. Roistoista erityisesti Kettu - Virika Tuominen -- kutkutti kettumaisuudellaan, jota Kissa säesti.

Satujen selkeän maailmankuvan mukaan hyvä sai palkkansa ja pahat rökitettiin. Ja kun jotain oikein kovasti toivoo, sen voi saavuttaa, kuten kävi Gepetton eläväksi muuttuneelle puunukelle. Siinä evästä pienille ja vähän suuremmille, jos vielä jaksavat uskoa.

Outi Katajarinne
alanavigaatio