Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
22.1.1999
Teksti: Outi Katajarinne


TREND BRAKERSIN TOISTAISEKSI VIIMEISIÄ "PYYHKÄISYJÄ"...

Trend Breakers on työttömille 17-20 v. nuorille suunnattu työharjoitteluprojekti. Sen tarkoituksena on toteuttaa nuorten itsensä ideoimia ja hankkeita. Projektin rahoittaa Euroopan sosiaalirahaston Employment-Youthstart ohjelma ja Suomessa se toimii Åbo Akademin täydennyskoulutuskeskuksen alaisuudessa. Toiminta on alkanut jo vuonna 1996 ja loppuu kuluvan vuoden maaliskuussa. - Trend Breakers –toiminnan jatkuminen tulevaisuudessa on vielä epävarmaa, kertoo nuoriso-ohjaaja Minna Huunonen.

Ohjaajat kokeilevat Trend Breakersissä eri toimintamuotoja, joita kehitetään ja sovelletaan omiin tarpeisiin. Kukin ohjaaja valitsee itse oman toimintatapansa. Nuorten työharjoittelu alkaa niin kutsutulla sisäänheitolla. Sen tarkoituksena on leikin avulla tutustuttaa nuoret toisiinsa ja luoda hyvä ilmapiiri, antaa tietoa ryhmätyöskentelystä ja ensikosketus projektityöhön. Samalla kartoitetaan nuoren resurssit, kuten esimerkiksi harrastukset, joita hän voi hyödyntää työnhaussa. Tämän jälkeen nuoret valitsevat itselleen mieluisan projektin, jonka toteuttaminen on heidän vastuullaan, vaikka ohjaaja toimiikin taustalla tuoden esille eri näkökulmia, jotka suunnitteluvaiheessa on huomioitava. – Ideointi on tuskallista ja suunnittelu on rankkaa, naurahtaa Minna Huunonen. Herttuan yläasteen työharjoittelijat nyökkäilevät vahvistukseksi. - Kuitenkin nuoret ovat pitäneet juuri siitä, että he ovat saaneet toteuttaa omia ideoitaan, jotka he ovat myös saattaneet loppuun. Muissa nuorison työllistämishankkeissa, ohjelma on suunniteltu valmiiksi, korostaa Minna Huunonen. Työharjoittelu kestää yleensä noin 4-6 kuukautta. Harjoittelun lopussa on ulosheitto, jonka tarkoituksena on opastaa ja suunnitella työ- tai opiskelupaikan hakua.

Trend Breakers –projekteja ovat olleet muun muassa kansainvälinen yhteistyö Irlantilaisten nuorten kanssa, eri taiteenalojen projektit ja erilaisten tapahtumien järjestäminen. – Autocar –projektissa nuoret rakensivat itse tarkat pienoismallit autoista ja järjestivät RC-autojen kilpailun. He hankkivat itse myös sponsorit voidakseen toteuttaa ideansa, kertoo Minna Huunonen.

Tällä hetkellä Trend Breakersin työelämään tutustumisharjoittelussa on 5 Juhana Herttuan ylä-asteen kymppiluokkalaista, joista kaksi on tyttöä ja kolme poikaa. He ovat järjestäneet nuorille Pyyhkäsy -nimisen iltaman Auran Panimolle. Idea sai alkunsa siitä, että kaikki kaipasivat välillä muutakin illanvietto mahdollisuutta kuin kaupungilla kuljeskelemisen. Tilaisuutta varten huoneet sisustetaan muun muassa mustaksi ja valkoiseksi jätesäkein ja valkoisin tapetein, joihin on kirjoitettu runoja. Tarjolla on disco, kahvila ja yllätysmomentti, joka selviää vieraille vasta myöhemmin… - Yhteisen projektin hyviä puolia on ollut, että on tutustunut työharjoittelun aikana paremmin omiin luokkakavereihinsa, kertoo työharjoittelija Niina Vainikainen. – Ja tässä on oppinut ryhmätyöskentelyä, sanoo Jonna Lukka.


Nuorisotapahtuma
PYYHKÄSY
Auran Panimolla
lauantaina 23.1.1999 klo 19-24
Sisäänpääsy 10mk.

alanavigaatio