Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
13.10.1998
Teksti: Tommi Hietavuo


J.V. Jones: Master and a Fool THE BOOK OF WORDS

Aina joskus kun sitä kaiken uskoo nähneensä, jokin pistää paremmaksi. The Book of Words on lajissaan ilmiö...Vanhalla mantereella syntynyt, nykyään Yhdysvalloissa vaikuttava J.V.Jones kirjoittaa viihteellisiä fantasiaseikkailukirjoja, jotka paitsi myyvät hyvin, saisivat jonkun J.R.R. Tolkienin kääntymään haudassaan.

Kyseessä on trilogia, joka ei kunnioita klassista "vakavaa" fantasiaa millään tavoin. Kirjana se on suorastaan käsittämättömän huono. Juoni on hatusta vedetty, paikoin ennustettava, paikoin tosin yllättäväkin, mutta koko ajan järjestelmällisen epäuskottava. Henkilöhahmot herättävät ärsyttävyydellään lukijassa halun väkivaltaisiin mielitekoihin. Niin päähahmo Jack, kuin prinsessa Melliandrakin kuuluvat varmasti kirjallisuuden typerimpiin hahmoihin. Vaatii taitoa luoda henkilöhahmoja näin vailla minkäänlaista syvyyttä ja uskottavuutta, mutta J.V.Jones on onnistunut...

Kaiken edellisen jälkeen minun on silti tunnustettava, että jäin jossain määrin koukkuun. "The Baker's Boy" kun ei edes yritä olla muuta kuin fantasian kioskikirjallisuutta. Se ei todellakaan hienostele. Hetkittäin Jones tavoittaa aivan uskottavaakin kauhua ja tunnelmaa. Larnin noiduttu saari esim. toimii tarinassa yllättävän hyvin. Kaiken kaikkiaan, tarinasta olisi saattanut saada jopa aivan hyvän... Jones ei kuitenkaan tavoitellut kirjallista hyvyyttä, vaan suorastaan pilkkaa vakavan, klassisen fantasian klisheitä. Hänen ritarinsa esim. ovat täysiä sikoja ja/tai typeryksiä.

J.V.Jonesin tausta kapakanomistajan tyttärenä näkyy harvinaisen ronskina huumorina ja ihmisten raadollisimpien piirteiden hyvin yksityiskohtaisina kuvauksina. Monelleko muulle fantasiakirjailijalle tulisi mieleen kuvailla prinsessan tarpeiden tekoa nurkassa? Henkilöhahmot ovat pinnallisia, stereotyypinomaisia ja kauttaaltaan hyvin ikäviä ihmisiä... Tarinan miehillä ei ole kuin yksi asia mielessään silloin kun he eivät tappele. Tarinan naisilla on mielessään sama yksi asia silloin kun he eivät juonittele. Kaikki hahmot ovat raivostuttavia typeryksiä, joiden suorastaan hetkittäin toivoisi kellahtavan tarinasta pois. Hahmot lisääntyvät kuin aropuput joka tilanteessa ja jokaisen tekosyyn varjolla, kioskikirjallisuuden tapaan hyvin yksityiskohtaisesti kuvailtuna. Suureksi osaksi tästä kaikesta syntyy vain tahatonta komiikkaa, mutta onpa mukana oikeaakin. Esimerkiksi vartijakaksikon Griff & Bodger toistuvat keskustelut siitä, millä kaikilla (täydellisen toimimattomilla) keinoilla naisen saa himokkaaksi, ovat välillä mainioita.

Loppuratkaisu tekee kunniaa trilogian yleiselle tasolle; se on verrattoman typerä. Kun kirjan kannessa lukee "national bestseller", eli mitä ilmeisimmin aivan liian moni amerikkalainen on sen ostanut, on pakko uskoa kärpästenkin olevan oikeassa. Lannan on oltava hyvää... Kun näin Jonesin olevan jo uuden trilogian kimpussa, ensimmäinen ajatukseni oli lähinnä paniikki: "ei, ei enempää!" Tässä siis oiva trilogia teille, jotka piditte Tolkienin yleviä haltioita ja ritareita epätodellisena hienosteluna! Tässä fantasiaa, jossa pieritään, röyhtäillään, tapellaan, naidaan ja kännätään. Eikä sitten paljon muuta.

Fantasiakirjana: 1/5 "hirveä, rakas Watson..."
Viihteenä: 3/5 "hymyilyttää hetkittäin..."


J.V. Jones: The Book of Words -trilogia
1. The Baker's Boy,
2. A Man Betrayed,
3. Master and a Fool

alanavigaatio