Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
2.11.1998
Teksti: Tuire Junnonaho Kuva: Seppo Nybom

Kuva: Seppo Nybom 1998
Jarno Tauvon näyttely
Galleria Justissa

AIHEET HUKASSA

Turun Taiteilijaseuran ylläpitämän Galleria Justin menulta löytyy vaihteeksi veistoksia. Jarno Tauvon hiotuissa, muotopuhtaissa miehen ja naisen prototyypeissä ei ole kerrassaan mitään vikaa. Valetut kaavinkädet ja talttapäät tuovat ihmisenä olemisen stereotypiaan kauan kaivattua huumoria. On vain yksi asia, joka puuttuu - ja sen mukana kaikki.

Jo Galleria Justin oviaukossa se tapahtuu. Lysähdän kasaan ja kysyn mielessäni, missä ovat nuoren miehen aiheet tänään. Ehkä Justin edellisen, valokuvaaja Harri Pälvirannan mieheyden kategorisoinnin probleemaan keskittyneen, lähinnä ulkoisen identiteetin pohdinnan tasolle jääneen valokuvanäyttelyn tilaan valmiiksi luoma oudon ontto tunnelma vaikuttaa alkuasetelmaan - mene ja tiedä.

Tällä kertaa ohjaimiin on astunut nuori kuvanveistäjä Jarno Tauvo. Näyttämölle hän on asettanut miehen ja naisen, kanat ja kukot, voittajat ja häviäjät. Naiset, nuo upeat amazonit, kaikki toistensa stereotyyppejä, pilkkaavat miestä jo pelkällä olemuksellaan. Kauniit, leveälanteiset jättiläiset - voittajia, mutta millä areenalla?

Vahvaselkäinen häviäjä (häviäjä on aina mies) istuu parvekkeen reunalla katsoen alas katuun. Lisää hävijöitä löytyy kuljeksimasta kaduilta, kiertämästä kehää, nojailemassa seiniin. Ylistäisinkö bailaaja-häviäjän toteutuksena kaikkein onnistuneimmaksi: herkkä ylösnoussut isovarvas kielii vahvasta hellyydentarpeesta krapula-aamun valjetessa. Piristävintä "Onnettomat häviäjät"- ja ylipäätään koko näyttelyn toteutuksessa on osan veistoksista sijoittaminen gallerian lattiatasoon.

Discojen rytkeessä ja urheilukentillä nämä muotopuhtaan lohkotut, suoralinjaiset naisen ja miehen prototyypit yhä taistelevat paikastaan.

Jäljennöksen jäljennöksen jäljennöksinä. Muistan yhtäkkiä, miksi Platon olisi antanut hahmottelemaansa ihannevaltioon porttikiellon taiteilijoille.

Bileet Justissa jatkuvat 15.11 asti.

alanavigaatio