Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
6.8.1998
VALON JÄTTÄMIÄ JÄLKIÄ

© 1964 by Lucien Clergue - Craquelures à BeaudueEdouard Boubat'in, Lucien Clerguen ja Jean Dieuzaiden yhteisvalokuvanäyttely "Un Alphabet Intime - Intiimit Aakkoset" avaa ovia valokuvan muistoihin. Nämä ranskalaisen valokuvan kolme tunnettua mestaria ovat valinneet Valokuvakeskus Perin näyttelyyn heille itselleen yli 50 henkilökohtaisesti merkityksellistä ja rakasta kuvaa.

Näyttelyssä on esillä eri ikäisiä vedoksia aina sodan ajoilta meidän päiviimme asti. Boubat, Clergue ja Dieuzaide ovat luoneet omat visuaaliset aakkosensa, joista heidät vielä tänä päivänäkin tunnistetaan. Merkillisen samanrakenteisena tuo kuvakieli onkin puolen vuosisadan kuluessa säilynyt.

"...Tänään löysin eräältä sivukadulta sirkusteltan. Kuulen mustalaisviulun säveliä... Kamerani on lähinnä tekosyy mennä paikalle. Mutta tarvitsenko tekosyytä, kun kerran olen elossa?" kirjoittaa Edouard Boubat. Eikä hän tarvinnut. Elämässä vahvasti kiinni olevat kuvat herkistävät edelleen aidon ilon kohtaamiseen: inhimillistä, kaunista ja pökerryttävän helppotajuista.

Ennen valokuvaukselle antautumistaan 27-vuotiaaksi asti tehtaassa työskennelleen arleslaisen Lucien Clerguen ansioksi voi puolestaan lukea muotokuvan Picassosta pehmeän pelokkaana, syrjäänvetäytyvänä pikkupoikana. Vuonna -56 kameraa kohti suunnattu katse on niin arka, että sikaria pitelevä käsi tuntuu kuuluvan miehelle, jota kuvattu ikäänkuin näyttelee olevansa. Clerguen ansioita ovat myös useat luonto- ja alastonaiheiset kuvat. (Härkätaistelukuvat moraalinsa rajat tuntevat näyttelyvieraat tuntuivat kiertävän kaukaa.)

Jean Dieuzaide on kuvannut Jean Cocteaun, Dalin ihanasti vedessä ja monilahjakkaan Boris Vian'in graafisesti täydelliset kengänpohjat. Vähempää ei voi odottaakaan mieheltä, joka olisi halunnut lentäjäksi, mutta joka aikakautensa Pariisin taide- ja kulttuuripiirien ymmärtämättömän välinpitämättömyyden puristuksessa halusi todistaa valokuvauksen olevan ainoa taiteen ala, joka - hänen sanojensa mukaan - paljastaa aineen pragmaattisuuden.

Valon jättämiä jälkiä Perissä syyskuun 6. päivään saakka.


Lähde: "Edouard Boubat - Lucien Clergue - Jean Dieuzaide, Intiimit aakkoset - un Alphabet Intime" 1998 Centre Culturel Francais. Painotalo Kyriiri Oy.

Tuire Junnonaho

tuire junnonaho

alanavigaatio