Unikankare - Down By The Laituri navigaatio
3.5.1999
Teksti: Tuire JunnonahoKuva Eija Hartemaa


PULSSI TUNTUU JO

Alkumeriryhmä Ensi kesän DBTL-kävijät voivat jo tässä vaiheessa vuotta varautua multitaidespektaakkeliin, joka saattaa tulla muuttamaan koko heidän tähänastisen elämänsä suunnan. Samppalinnan maauimalan altaassa ja sen ympäristössä lauantaina 12.6 järjestettävä taideterapeuttinen Alkumeri lupaa ravintoa kaikille aisteille. Tanssijoiden ja valoshown tarjoaman silmänruoan lisäksi hajuaistia hemmotellaan mm. erilaisilla aromaterapeuttisilla tuoksuilla. Alkumeren musiikista vastaavat Teho Majamäki (mm. Ismo Alanko Säätiö, HC Andersen) ja Kasimir Koistinen ovat puolestaan luoneet altaaseen kiertävän nelipisteäänentoistojärjestelmän, jonka ansiosta uiva yleisö paitsi kuulee myös tuntee äänet. Unikankare sai sävellystyöhönsä uppoutuneelta Kasimirilta sähköisen haastattelun.

Uskotko myyttiseen, evolutionaariseen vai psykoanalyyttiseen selitykseen alkumerestä, Kasimir?
Nämä ovat eri näkökulmia samaan ilmiöön. Käyttämällä useampia ja hienovaraisempia näkökulmia voidaan saavuttaa syvällisempää ymmärtämistä.

Millaisessa asennossa olit kun idea Alkumeri -projektista päästi ensimmäisen rääkäisynsä? Mitä olit syönyt/ juonut hetkeä ennen kuin ajatus tunki verisen päänsä esiin? Jouduitko kokemaan  synnytystuskat yksin?
Oleilin hyvin rennoissa asennoissa Teho Majamäen kotona Helsingin Kalliossa. Muistelisin meidän syöneen herkkuja ja juoneen ehkä espressoa tai lakritsinjuuriteetä. Seurallaan meitä ilahdutti Tehon ystävätär Katja. Samaan aikaan toisaalla Alkumeri vaelteli aineettomana etsien kotia. Otollisen ja ystävällisen ilmapiirin haistettuaan se livahti luoksemme valiten Tehon ja minut kätilöikseen. Pian Ilkka Paloniemi (visuaalinen suunnittelu) ja Metsälintu Pahkinen (koreografia) tulivat ainoina mahdollisina asiantuntijoina mukaan synnytykseen.

Milloin ensimmäisen kerran TUNSIT rytmin ja annoit sen viedä?
Alkumeren pulssi alkoi sykkiä samana iltana TUNTUEN hyvin voimakkaasti ja mielyttävästi alavatsassa. Se vei meidät kauas kauniisiin maisemiin.

Miten fysiikka selittää arvoituksen rytmin kulkeutumisesta vettä pitkin?
Fysiikka: "Ääni on paineenvaihteluita väliaineessa. Äänen etenemiseen vaikuttaa väliaineen ominaisuudet, kuten tiheys."

Löytyykö Alkumerestä draamallista juonta?
Alkumeren suurena kaarena on tutkimus- ja puhdistusmatka minään. Yleisöä autetaan ensin tutustumaan itseensä ja sitten puhdistamaan epähyvyydet pois tankaten tilalle hyvyyksiä. Tämä Alkumeren suuri tarina rakentuu useista pienemmistä tarinoista useissa mittakaavoissa. Niistä eri ihmiset varmasti löytävät lukemattomasti erilaisia draamallisia juonia.

Miten terapiataide eroaa taideterapiasta?
Terapiataide on taidetta, jolla on terapeuttinen vaikutus. Taideterapia on terapiaa, jossa käytetään välineenä taidetta. Terapiataide-termillä ei vielä ole vakiintunut merkityssisältöä. Taideterapia on esim. psykiatriassa vakiintunut termi, jolla on yleisesti ymmärrettyjä merkityksiä.

Mikä yhdistää Alkumeri-taiteilijoita?
Kaikki ovat ennakkoluulottomia, kaikki haluavat Alkumeressä löytää ilmaisustaan jotain uutta ja ennenkokematonta. Uskaltaisin myös väittää heidän jakavan keskenään samankaltaisen, holistisen ihmiskäsityksen ja elävän muutenkin tavallista enemmän peace-pohjalta.

Uskallatko katsoa aurinkoa suoraan silmiin?
Kyllä, se tulee kirkkaan näkemisen myötä. (Lapset, muistakaa aurinko katsellessanne sulkea silmänne, etteivät ne pala.)

Annat oman panoksesi ko. multitaidespektaakkelin musiikin sävellystyölle. Minkä ajatuksen ympärille Tehon kanssa kudotte säveliä juuri nyt?
Sävelet, valot, tuoksut - kaikki kutoutuvat Alkumeressä sen ympärille, mihin haluamme yleisön missäkin vaiheessa esitystä johdattaa.

Jos pitäisi valita yksi sävellaji maailman luomisen taustamusiikin säveltämistä varten, mikä se olisi? Perustele.
Halu soittaa melodioita eri sävellajeissa synnytti tasavireisen asteikon ja raunioitti todellisen harmonian. Sfäärit soivat luonnonsävelsarjoissa.

Mukana on myös tanssijoita ja kuulin, että heidän aikomuksensa kohdata yleisö on sangen erikoinen. Kerrotko siitä.
Perinteisesti tanssijat ovat esiintymislavalla, esittävät läpisävelletyn koreografian yleisölle, joka ottaa esityksen passiivisena vastaan. Jokainen joka on nähnyt hyvän tanssiesityksen tietää, että silläkin tavalla voi saavuttaa korkeita intensiteettitasoja. Alkumeressä käytetään kuitenkin paljon tiheämpää tanssillista ilmaisua. Tanssijat tulevat yleisön sekaan, yleisöstä tulee aktiivinen osa koreografiaa, yleisö ja tanssijat vuorovaikuttavat lähietäisyydeltä. Tämän takia tanssijoiden tulee olla hyvin voimakkaita.

Monenko prosentin mahdollisuus on, että puhdistusmatka minuuteen epäonnistuu kloorivedessä, kiljuvien, räpiköivien ja kännisten festarinuorten keskellä?
Kun festarinuori ryyppää, alkoholi hänen aivoissaan haluaa räyhäkkää rock'n'rollia ja ohjaa känniläisen rokkitilaisuuteen. Jos hän sattuisi kuitenkin tulemaan Alkumereen, uskoisin hänen aivoaaltonsa piankin rauhoittuvan meditaatiotaajuuksille. Minuuden puhdistusta helpottaa, jos voi antautua Alkumeren vietäväksi avoimin mielin, kiireettömänä ja lähimmäistään rakastaen.

Kuvaile viidellä sanalla kaikkiin aisteihisi vetoava uima-asu.
Paljaan ihon kimmeltävän tuoksuva samettisuus.


UNIKANKAREEN LAITURISIVULLE | DBTL-SIVUSTOKARTTA