Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
12.4.1999
Teksti: Tuire Junnonaho


IMPRESSIONISMIN AAKKOSET

Kuva: Lena Anderson Turku voi syystä ylpeillä lasten kuvataidetarjonnallaan. Aboa Vetus & Ars Nova -museon menestyksellinen yhteistyö koulujen kanssa jatkuu ja onpa kaupunkiin vast'ikään perustettu oma Lasten Galleriakin. Uusinta uutta on Turun taidemuseon ja Lasten kulttuurikeskuksen lapsille Christina Björkin kirjan pohjalta toteuttama näyttely "Linnea maalarin puutarhassa".

"Linnea on pikkutyttö, joka rakastaa kukkia ja maasta versovaa vehreyttä. Blomkvist, eläkkeellä oleva puutarhuri, on Linnean ystävä ja opettaa tälle kasveista kaiken. Yhdessä he tutkivat myös Claude Monet'in maalauksia. Linnea on erityisen ihastunut näihin maalauksiin, joiden aiheet ovat Monet'in kauniista, kuuluisasta puutarhasta Givernystä..."

Eikä tarina Linnean ja Blomkvistin ystävyydestä pääty tähän. Yhdessä he matkaavat Pariisiin ja Monet'in asuinseudulle Givernyyn, jossa Linnea saa nähdä taiteilijan vaaleanpunaisen talon sekä kuuluisan puutarhan satoine kukkineen, japanilaisine siltoineen ja kyyhkyslakkoineen.

Turun taidemuseo on saanut Björkin upean lastenkirjan kuvittajan, Lena Andersonin, alkuperäisakvarellit lainaksi Göteborgin taidemuseosta. Kuvien ympärille on rakennettu lasten oma puutarha- ja puuhailuhuone, jossa pikkutaiteilijat voivat perehtyä niin impressionismin aakkosiin kuin maalata omia akvarellejaankin. Onpa näyttelyn jälkeisissä tunnelmissa lasten mahdollista kylvää myös oma siemenensä, joka myöhemmin keväällä siirretään museon "puutarhaan" ihan oikeasti kasvamaan. U suosittelee kirjan lukemista ennen näyttelyä!

alanavigaatio