Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
20.1.1999
Teksti: Tuire JunnonahoKuvat: Teemu Suviala


LAPSILLE OMA GALLERIA

Kuva Teemu Suviala Vuoden -99 alusta Kulttuurikeskuksessa toimintansa aloittanut Lasten Galleria merkitsee uudenlaista yhteistyötä turkulaisten taidemuseoiden, gallerioiden ja koulujen välillä. Kyseessä ei ole varsinainen fyysinen galleria, vaan toimintamuoto. Jatkossa lasten näyttelyt sijoittuvat myös Kulttuurikeskuksen ulkopuolelle eri puolille kaupunkia. Lasten omien taideteosten lisäksi luvassa on mm. lasten arjesta kertovia sekä erityisiä opetus- ja taidekasvatusnäyttelyjä.

Lasten kulttuuriohjaaja Outi Haapanen, mistä idea erityisen lapsille suunnatun gallerian perustamiseen sai alkunsa?

"Peruslähtökohtanamme oli se, että lasten taidetta tulisi olla esillä samassa mittakaavassa ja samoilla ehdoilla kuin aikuistenkin. Suomesta ja Turusta lasten on mahdollisuus saada varsin tasokasta taideopetusta esim. erilaisissa kuvataidekouluissa, mutta näyttelymahdollisuuksia ei juurikaan ole. Tämä on myös asennekysymys: lastennäyttelyjä ei ole koskaan samalla tavalla arvostettu kuin aikuisten."

Ensimmäisenä näyttelyvuorossa ovat Taivassalon Karhulan koulun Miró- näyttely, sekä Martin ja Luostarinvuoren koulujen grafiikkanäyttelyt.

Taidegraafikko Hanna Jaakola, mikä on sinun osuutesi prosessissa?

"Aloitin opetustyön maaliskuussa -98. Vedostamisineen päivineen projekti on omalta osaltani jatkunut viime marraskuulle saakka. Aloittaessani yhteistyön Martin koulun ala-asteen 3-6 -luokkalaisten ja Luostarinvuoren yläasteen 7-9 -luokkalaisten kanssa näyttelyn työnimenä oli "Tulevaisuus". Lapset ovat siltä pohjalta lähteneet tekemään kuvia. Tässä on yhteensä 180 oppilaan töitä esillä. Olen opettanut heitä kaikkia."

Kuva Teemu Suviala Mitä lapset ovat sinulle opettaneet?

"Sitä on hirveän vaikea yhtäkkiä kiteyttää. Uskon, että tulee menemään aikaa kaikesta palautumiseen. Joka tapauksessa erittäin paljon kaikkea. Ennenkaikkea vuorovaikutusta: jos itse opettaa hyvin, myös lapset opettavat sinua."

Miten galleriatoimintanne jatkuu suhteessa koulujen omiin projekteihin? Tulevatko turkulaiset kuvataiteilijat jatkossakin tekemään yhteistyötä koulujen ja Lasten Gallerian kanssa, Outi Haapanen?

"Kyllä se olisi varmasti yksi toimintamuoto jota voitaisiin kehittää. Tämähän on erinomainen muoto viedä taideopetusta kouluihin - ja kuvaamataidon opettajille varmasti suuri apu. Lasten Galleria nyt on semmoinen toimintamuoto, jonka sisällä periaatteessa kaikki, mikä sen nimen alle vain suinkin mahtuu, on mahdollista. Nyt ollaan vasta alussa, mutta toivotan tervetulleeksi kaikki mahdolliset yhteistyökumppanit tulevaisuudessa."

Onko teillä haaveena saada joskus oma galleriatila?

"Olishan se hienoa."

Molemmat Lasten Gallerian avajaisnäyttelyt, Taivassalon Karhulan koulun Miró- jäljennöksistä ja mukaelmista koostuva sekä Martin ja Luostarinvuoren koulujen grafiikkanäyttelyt, ovat esillä Brinkkalan talon galleriatiloissa tammikuun 31. päivään asti.

alanavigaatio