Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
22.3.1999
Teksti Tuire JunnonahoKuva: Susana Nevado, sarjasta "Osia syvyyden olemuksesta"


SYVYYDEN OLEMUKSESTA

Susana Nevado, sarjasta Osia syvyyden olemuksesta, 1998 Jo sisään astuessa se vyöryy päälle: kuva elää seinältä toiselle eikä pysähdy välillä. Espanjalaissyntyinen, Madridissa ja Helsingissä opiskellut taidemaalari Susana Nevado on vallannut Galleria Joellan.

Vuonna -67 syntyneelle Nevadolle muutto Espanjasta Suomeen ja meren äärelle on merkinnyt suurta inspiraation lähdettä. Gallerian etuhuoneen täyttävä 5-osainen akryylimaalaus "Valtamerentakainen" on taiteilijan mukaan suunniteltu nimenomaan Joellan tiloja silmällä pitäen. Kuvallinen teema eteneekin onnistuneesti seinältä toiselle - ainoastaan oviaukko katkaisee katsojan assosiaatio-virran hetkeksi.

Mutta mihin taulun sisään astunut on joutunut? Mihin olikaan tarkoitus joutua? Näen espanjalaisen kuoleman, veren ja vedettömän helvetin, karhean mullan, joka vasta huoneen puolivälin paikkeilla alkaa lehtivihreän kautta taittaa kohti sinistä - elämää. Sinisyys hohkaa teoksen puolivälin paikkeilla nimensämukaista "valtamerentakaista" salaperäistä sinivihreyttä päätyen hieman yllättäen poutapilvisen kesätaivaan väreihin. Itse asiassa pääkallokin on kuin suoraan Marjatta Tapiolan kuvakielestä lainattua. Ehkä värit ovat Nevadon Suomessa viettämien vuosien tulos, kaikuja hänen hiljaisesta kaipuusta takaisin - ja lopulta: sopeutumisestaan meidän väreihimme, tapaamme suhtautua - kuolemaankin?

Syvyyden olemuksesta kertovat myös Nevadon kuvaamat hurjasti lisääntyvät synaptiset yhteydet, aivojen hermoverkot, jotka hetkessä vaihtuvat naisen sisäiseksi syvyydeksi ruskeanpunaisen veren syöksyessä munasolun taas kerran irrottua kohdun seinämästä.

Jos taiteilijatar itse haluaisi lisätä tähän juttuun joitakin sanoja, luulen, että ne olisivat valon synty, välitila ja kulkusuunta.

Mistä valo tulee, minne se on menossa ja miksi - sen luonteen tutkimiseen sopivat Nevadon mielestä parhaiten hänen jo lapsena käyttämänsä öljypastellit sekä akryylivärit. Osa näyttelyn töistä on maalattu läpinäkyville akryylilevyille ja ripustettu ikkunaan. On ehkä tarkoituskin, että kadun kulkija näkee eri kuvan kuin gallerian ovesta sisään uskaltautunut. Joskus voit olla liian lähellä totuutta ja sen vuoksi sokaistua sen kosketukselle - on ehkä hyväkin nähdä se välillä kuin ohimennen, kevyesti ja ulkoapäin.

Susana Nevadon töitä on ollut esillä aiemmin mm. Wäinö Aaltosen museossa sekä viime vuoden Turku Biennaalin yhteydessä Ars Novan tiloissa. Galleria Joellassa parhaillaan esillä oleva näyttely on esillä maaliskuun 30. päivään saakka.

alanavigaatio