Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
21.7.1998
Optiks
Tämän näyttelyn voit nähdä vain aurinkoisella säällä ja silloinkin sen muoto varioi kellonajan mukaan. Lammen ylle lankeava varjo synnyttää uuden kuvajaisen, ilma on kostea, tietokonepohjaiset korennot leijailevat lamppujen yllä eikä mistään voi olla enää varma. Goethe
Mitä valo on? Mistä värit syntyvät? Puhdas, totuudenkaipuinen ajatus on ohjannut taidemaalari Sinikka Salmen, arkkitehti Franz Becken, filosofi Jari Palomäen ja fyysikko Jyrki Saarisen Optiks -näyttelyn syntyä. Itse näyttelypaikan valinta on onnistunut. Niinkuin kasvit tarvitsevat auringonvaloa elääkseen, niin tarvitsee sitä prismakin luodakseen ympärilleen väriloistoa. Kasvitieteellinen puutarha onkin paras mahdollinen tila värin olemusta ja syntyprosessia pohtivalle näyttelylle.

Muistatko, kuka osoitti vääräksi Aristoteleen väittämän siitä, että kaikki värit muodostuvat kahdesta perusväristä, mustasta ja valkoisesta? Millä perustelet spektrin kirjon cd-levyn pinnalla? Entä kuka löysikään perusvärit?

Ikävä kyllä näyttelyn anti löytyy lähinnä sen informatiivisuudesta. Kasvitieteellisen puutarhan arkkitehtuuria ei ole loppuun asti hyödynnetty ja traditionaalisesti horisontaalilinjaan ripustetut työt tuntuvat suorastaan hukkuvan liian suureen tilaansa. Miksi on valittu perinteinen muoto, kun koko puutarha olisi voitu sytyttää väreillä hetkeksi eloon? Vesiprisman mahdollisuus olisi voitu maksimoida vaikka koko tilaan.

Nyt seinille ripustettuja muutamia, pääasiassa erilaisista hilamuoveista rakennettuja, optiikan historiaa kommentoivia teoksia saa suorastaan hakea. Goethelle ja mitä erinäisimmille optiikan laeille on omistettu omat taulunsa, smaragdinvihreille silmille yksi.

Teokset toimivat myös ilman auringonpaistetta - tiheään uurrutettu hilamuovi aikaansaa vaikutelman spektreistä ilmankin, jos oikein tarkkaan katsoo. Silti ei voi välttyä ajatukselta, että tekniikka ja informatiivisuus ovat Optiks´in parhaiten toimivat tasot.

Nyt tiedän, että valon aallonpituuksien 390-760 nanometrin väliltä löytyvät värin kaikki sävyt. Lasertekniikan ja optiikan tutkimustulokset ovat kiehtovia ja tiedän myös, että valkoinen päivänvalo sisältää kaikki näkyvän valon aallonpituudet. Minkäänlaista esteettistä elämystä näiden aallonpituuksien välillä en tosin kokenut.

Tuire Junnonaho

tuire junnonaho

alanavigaatio