Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
29.4.1999
Teksti: Tuire Junnonaho


POSANKKA UI VAPPUNA

1200 työtuntia, tuhat kiloa lujitemuovia ja saman verran styroksia sun muita materiaaleja siihen kului, mutta nyt se on syntynyt, Posanka, Turkuun saapuvien helsinkiläisten tuleva maamerkki ja kulttuurikermakakkumme uusin vaaleanpunainen kynttilä.

Posankkaa on rakennettu Nauvon lujitemuovitehtaalla joulukuun puolivälistä asti. Taiteilija Alvar Gullichsenin mielikuvituksen synnyttämä otus on ehtinyt paisua viisi metriä pitkäksi ja seitsemän korkeaksi jo ennen syntymäänsä, joka tapahtuu vappuna.

Nauvon lujitemuovitehtaalta Posanka kuljetetaan trailerilla rantaan, josta sen uskotaan lähtemään uimaan oikeaan suuntaan, kärsä kohti kulttuurikaupunkivuottaan juhlivaa Turkua, jossa sen kohdunkaulakanavaa pitkin hitaasti tapahtuvaa syntymää on tullut todistamaan koko juhlahumuinen suku. Tarkoitus on, että tämä Harro Koskinen - Kaj Stenvall -akselin Turun nykytaiteen historiaa kuvaamaan syntynyt otus lähtee uimaan vappuaattona klo 11. Perillä Suomen Joutsenen kupeessa ruma ankanpoikanen on juhlahumujen aikaan klo 15, jossa se uusperinteisesti lakitetaan.

Ideansa Posankasta Gullichsen kerto saaneensa Lontoossa nähtyään Warner Brothersien kaupassa suurikokoisia muovisia veistoksia Väiski Vemmelsäärestä ja muista piirroshahmoista. Akvarellikehitelmien jälkeen Posankkaa pyydettiin poseeraamaan Laika & The Cosmonauts'ien Absurdistan -levyn kanteen. Tärkeimpänä vaikuttavana tekijänä oli kuitenkin Wäinö Aaltosen museon johtaja Päivi Kiisken yltiöpäinen innostus, joka johti taannoiseen Bonk-näyttelyyn WAM:issa ja myöhemmin keväällä myös Helsingissä.

Suomen Joutsenen siipien suojissa poikasen onkin hyvä opetellakin sitten lentämään, mikä tapahtuu viikko syntymän jälkeen. Tarkoituksena olisi itsenäistyä äidistä ja isästä ja löytää oma opiskelijaboksi Helsingintien varresta.

alanavigaatio