Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
16.9.1998
KANSALLISAARTEITA HOMEKELLARISSA

Kuva: Seppo NybomTurun taidemuseo on lähtenyt evakkoon. Puolalanmäen pysäköintiluolan räjäytystyömaa olisi aiheuttanut liian suuren riskin sen taidekokoelmien turvallisuudelle. Parhaillaan museossa lakataan lattioita, mutta lähitulevaisuudessa lienee edessä suurempikin remontti, sillä vuonna 1904 valmistunut, kaupungin omistama rakennus kaipaisi jo kipeästi kunnollista peruskorjausta.

Aikoinaan suurten kivenjärkäleiden väliin tiivisteeksi tarkoitettu, kosteutta kiviin kerännyt silikoni on aiheuttanut taidemuseon toiminnalle suuremman mittakaavan ongelmia. Eivätkä ne ole vallan ainutlaatuisia. Esimerkiksi Kallion kirkko Helsingissä on kärsinyt samankaltaisista kosteusvaurioista, mikä todistaa myös luonnonkiven liiallisesta tiiviydestä rakennusmateriaalina, kertoo museonjohtaja Berndt Arell.

On nähty tosiasia, että kosteusongelmista kärsivän taidemuseon seinillä eivät maalit pysy paria kuukautta pidempään. Henkilökunta on sopeutunut rapiseviin seiniin niin, ettei niiden lähistölle ole enää aikoihin uskallettu asettaa esim. tietokoneita. Toisaalta heikkokuntoiset, rapisevat seinät ovat synnyttäneet uusia, kekseliäitä työskentelymetodeja etenkin näyttelyitä ripustettaessa.

Näitä pikkukiusoja suuremman luokan kysymys on, kannattaako kansallisaarteita enää jatkossa säilyttää kosteutta muhivissa kellaritiloissa. Minkäänlaista ilmastointia kun ei taidemuseolla ole koskaan ollut. Myöskään lämpötilaa ja kosteutta ei voida tällä hetkellä lainkaan säädellä. Erityisen harmillista on, että museotekniset vajavuudet ovat aiheuttaneet jo usean ulkomaisen arvotaiteen näyttelyn peruuntumisen. "Sadassa vuodessa myös henkilökunnan määrä on lisääntynyt, eli jonkinnäköisiä toimistotilojakin kaivattaisiin", muistuttaa muuttoa valmisteleva sihteeri Sirpa Ristolainen kellarin uumenista.

Alunperin kaupunki budjetoi peruskorjauksen mahdollisuuden vuosituhannen vaihteeseen. Vuoteen 2001 näyttää kuitenkin olevan turhan pitkä matka varsinkin nyt, kun räjäytystöiden arvellaan kestävän joka tapauksessa 6-8 kuukautta. Peruskorjausta kiirehtinyt Berndt Arell kertookin asian olevan parhaillaan kaupunginvaltuuston uudelleenkäsittelyssä. Räjäytystyömaata evakkoon lähtevä museon väki arvokkaine taideaarteineen toivoo luonnollisesti selviävänsä kaikesta yhdellä muutolla.

Tuire Junnonaho

tuire junnonaho

alanavigaatio