Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
9.3.1999
Kari Tanskanen


LISÄÄNNY.EXE a
Novelli, 1998

1

Rakas päiväkirja, maisterin paperit ovat taas yhtä standardipäivää lähempänä. Silti...ymmärrät...etkö?
Nyt minun on kuitenkin pakko pyytää anteeksi, etten ole kirjoittanut Sinulle yli kahteen viikkoon. Syy siihen on yksinkertainen, olen mitä ilmeisimmin rakastunut!
RAKASTUNUT! Ja lujasti - päätäpahkaa, hullun lailla, ihan miten haluat uskoa.
Niin! Usko pois. En minäkään olisi uskonut sitä tapahtuvaksi. Mutta niin vain kävi, että kaikkein uskollisin ystäväsi JILOIM - liki valmis porttologian maisteri - otti ja rakastui...kehen, kuulen Sinun malttamattomana jo utelevan?
Odota hetki...taisin saada digiarvopostia...palaan pian!

VIPOF kirosi ääneen.
Toistamiseen. Kovempaan ääneen.
Kolmannen kerran. Vieläkin K O V E M P A A.
Vaaleihin oli aikaa vain runsaat kaksi standardipäivää ja virtuaalikampanja näytti olevan menossa rutkasti pieleen...
Siihen ei olisi varaa. Ei tässä maailmankaikkeudessa.
Maa ei saisi joutua Universumin YhtenäisyysPuolueen hallintaan toista kertaa! Mutta mikä neuvoa-antavaksi?
~

Ehkä...kokeillaan...ehkäpä HÄN voisi olla kaipaamani ihme, sillä ihmettä tässä surkeudessa tarvitaan. Kipeästi. Pian.
"RAYMOM, Kuun Hallinnollinen Virasto, Pääosaston Varaylijohtaja. Miten voin palvella?"
"Kuinkas se rykii, ystäväni?"
"VIPOF!"
Yllätys; hiljaisuus; yllättävän nopea toipuminen.
"Hyvinhän itselläni rykii. Hienoa nähdä sinua pitkästä aikaa, liian pitkästä. Mutta miten Galaktisen Liiton Apulaispuheenjohtajalla pyyhkii? Vai oletko jo peräti Puheenjohtaja?
"Én vielä, ehken koskaan!"
"No mutta, mistä moinen masentava pessimistinen purkaus, taannoin olit Kuun kuuluisimpia optimisteja. Ai niin, vaalit ovat taas tulossa, siitä tuo letkeä yliäreys - arvaanko oikein?"
"Täsmälleen oikein. Tilanne vaikuttaa huonommalta kuin koskaan. UYP johtaa mielipideskannauksissa lähes 10,34 prosenttiyksikön verran. Ranteita tekisi mieli viillellä."
"Paha juttu, totta tosiaan. Miten voin olla avuksi?"
"Ajattelin, että voisit järjestää minulle matkan sinne Kuuhun. Kuussa tosin äänestäjiä on vain 202687, mutta saisin kuiten-kin jotain uutta ajateltavaa. Kenties avullasi ongelmaamme putkah-taisi käypä ratkaisu."
"OK! Pidä matkaa jo varattuna. Ilmestyn sinua vastaan pikalaiturille #23."
"Kiitos. Nähdään hetimmiten."
VIPOF sulki näköviestimen. Ihmiskunnan tulevaisuus, nimenomaan 501 miljoonan yhä Maassa asuvan AIDON homo sapiens -yksilön tulevaisuus oli hänen vastuullaan. Toistaiseksi, mutta kuinka kauan?
Kannattaako nähdä vaiva? Kuussa tuulee miltei aina, sanotaan. Uusia tuulia nyt kaivataankin.
Artificus machinicus -lajin valioandroidi huokaisi syvään, lähti asemalle ja teleporttasi itsensä Kuuhun.

Nimeni on ERLON, jos joku teistä ei sattuisi vielä tietämään. Toimin täällä Kuussa datahuoltajana eli korjaan kaikenlaista matriisien parametrisekamelskoista räjähtäneisiin viestinkonsoleihin. Sivutoimisesti hoidan myös matkaoppaan tehtäviä Kuun suurimman ja ylivoimaisesti laadukkaimman matkatoimiston, Lunatravelsin, palveluksessa.
Tervetuloa tälle hulppealle luxuskiertoajelulle, joka kestää vähintään kaksi Maan standardituntia.
Eksakteista numeraalitiedoista kiinnostuneille kerrottakoon esimerkinomaisesti, että Kuun kiertoaika Maan ympäri on noin 27,3217 standardituntia, keskietäisyys Maasta on osapuilleen 384500 kilometriä ja Kuun halkaisija on kutakuinkin 3476 kilometriä.
Vastaan kaikkiin kysymyksiin, ja niitä voitte esittää, jos...ei siis yhtään kysymystä...siinä tapauksessa lähdetään liikkeelle. Muistakaa viihtyä ja nauttia Kuun tarjoamista eksoottisista herkuista. Ulos ei parane mennä ilman avaruuspukua, mutta täällä Kuplan sisällä on lokoisat, lähes paratiisimaiset oltavat...
Hei, eipäs naureta siellä ketterähkön kulkuvälineemme takaosassa! Ulkona ei ihan oikeasti ole viihtyisää. Uskokaa minua, minä tiedän...
Keskusaukio, Kuun kuuluisa Punaisen Pyramidin residenssi, sinne saavumme kahden standardiminuutin kuluttua. Ne jotka haluavat jäädä...kaikki, arvasinhan. Nauttikaa olostanne.

Rakas päiväkirja, suo anteeksi äskeinen keskeytys. Joku törkimys kehtasi häiritä intiimiä hetkeämme. Mutta mihin jäinkään?
KYLLÄ! Kiitos kun muistutit.
Olen siis rakastunut. Tai ainakin niin otaksun tuntevani. Homo sapiens III -suorittimeni pystyy erinomaisesti jäljittelemään liki kaikkia ihmistunteita.
Jaa-ah, no senhän Sinä jo varmasti entuudestaan tiesitkin. Älä kuitenkaan tuskastu lörpöttelystäni, kyllä tässä vielä asiaankin päästään. Malta mielesi, se kannattaa, takaan sen.
Olin siis runsas viikko sitten Kuussa luento/ekskursio - reissulla. Paikallinen Yliopisto on tiloiltaan sangen vaatimaton verrattuna siihen, mitä meillä täällä vauraassa Marsissa on tarjota Aurinkokunnan lahjakkaille opiskelijoille.
Luennot sujuivat tylsänpuoleisen rutiininomaisesti, liittyivät pääosin porttologian maisteritutkinnon pro gradu -tutkielman tekoon. En kuitenkaan halua pitkästyttää sinua kuivan akateemisilla detaljeilla vaan hyppään suoraan ekskursioon. Esitä toki kysymyksiä - kuten olet ennenkin tehnyt - jos niitä mieleesi tupsahtaa.
Mutta ekskursio, siitähän minun piti kertoa. Hauskaa oli ja etenkin...

"Terve VIPOF ja tervetuloa Kuuhun. Todella hauska nähdä sinua jälleen."
"Samoin, parahin RAYMOM. Samoin."
"Kuinka reissusi soljahti?"
"Tuskin huomasin koko harppausta, teleporttaus on taas kehittynyt huimasti sitten viime käyttämäni."
"Näytät erittäin rasittuneelta, ystäväni, mutta emmeköhän keksi jotain, joka saa sinultakin polvet veteliksi tai muuta vastaavaa."
"Mitä sinulla on tunnetusti velmussa mielessäsi?"
"Odotas niin näet. Maltti on jaloimpia ominaisuuksia."
VIPOF ja RAYMOM maleksivat TP-laiturilta kohti Kuplan KeskusAukiota. Väentungos esti ripeämmän astunnan.
Lehtikioskin ikkunassa loisti leegio digiaviisimainoksia. VIPOF pysähtyi hetken mielijohteesta kioskin eteen. Uteliaisuuttaan hän vilkaisi Kuplan läpinäkyvään kattoon, jonka takana tuhannet ja taas tuhannet tähdet loistivat näennäisen heikkoa, kaukaista valoaan. Hän tunsi itsensä jokseenkin mitättömäksi pelinappulaksi.
Silti Maassa yhä asuvien ihmisten tulevaisuus oli ratkaisevasti hänen johdollaan käytävän vaalikampanjan onnistumisen varassa. Universumin YhtenäisyysPuolueen tarjoama vaihtoehto olisi merkittävästi raaempi kuin Galaktisen Liiton - VIPOFIN puolueen - ajama pehmeämpi vaihtoehto.
"Hei, alahan jo tulla, muuten myöhästymme esityksestä."
VIPOF havahtui synkähköistä ajatuksistaan.
"Tullaan, tullaan. Ei kai meillä maailmanlopun kiirettä ole."
Lehtikioskin virtuaalipropagandaa tyrkyttävien digiaviisien lööpit kirkuivat:"NAHKAT POIS MAASTA LOPULLISESTI, LUPAA UYP".


SISÄLLYSLUETTELO
I osa | II osa | III osa | IV osa | V osa | VI osa | VII osa | VIII osa | IX osa | X osa

alanavigaatio