Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
23.3.1999
Kari Tanskanen


LISÄÄNNY.EXE a
Novelli, 1998

3

Kello oli 21.23 Maan standardiaikaa, jota Kuussakin yhä noudatetaan ikään kuin hyvän tahdon eleenä Maalaisten entisaikaisen herruuden muistoksi.
Äkkiä virkeä esiandroidini telepatioi minulle kiireisen työmääräyksen: Punaisen Pyramidin 12. kerroksessa huoneessa A454 oli viestinkonsoli räjähtänyt.
Räjähtänyt, ja minua, ERLONIA, tarvittiin korjaustehtävään. Matkaan, taidan tällä kertaa mennä jaloitellen.
Pomo ei ollut sen tarkemmin vaivautunut selittämään räjähdysastetta. Oliko pelkästään ohjelma kuvaannnollisesti räjähtänyt vai oliko peräti syntynyt fyysistä ja konkreettista piisirumössöä?
Ilta oli aluillaan. Väkeä parveili KeskusAukiolla. Aluillaan oli myös mahdollisesti koko yön vaativa huoltoproseduuri. No, siitähän minulle maksettiin - tosin selvästi vähemmän kuin aiemmin toimiessani yliarvostettuna data-asentajana Maassa...
...niin, Maassa. Se saatanan UYP! Sen ainoan kerran kun UYP meni ja voitti Vaalit, niin minä satuin olemaan kärsijöiden karsinassa.
Se helvetin paskantärkeä puoluevirkailija, jonka matriisi sattui joutumaan datakynäni aiheuttamaan oikosulkuvirtapiiriin ja tyhjääntyi viimeistä bittiä myöten. Kävi vain helvetin huono tuuri, niin minua lohduteltiin. Huono tuuri?
Saada arvonalennus ja joutua Kuuhun, karkotetuksi kotoaan. Suhteellinen käsite tuo säkä.
Korjaustöissä - ja silloin ennen asennustöissä - voi todella sattua ihmeellisyyksiä. Enpä olisi voinut kuvitella joutuvani asennustöihin UYP:n Puoluetoimistoon ja vieläpä Vaalivalvojaisiltana. Eikä kukaan odottanut, että UYP menee ja voittaa vaalit. Enkä kuunaan olisi voinut aavistaa, että puoluevirkailijan huumekoodin vaikutuksenalaisen matriisin painovektori ja syötevektori leikkaavat virheen takaisinkorjaus -lain vastaisesti. Ei! Se ei yksinkertaisesti voinut tapahtua.
Mutta se tapahtui. Korkea-arvoinen puoluepamppu simahti ja uudelleenasennus vain pahensi tilannetta. ERLON oli syypää, siitä ei ollut epäilystäkään. Kuuhun ja datahuoltajaksi, onneksi ei sentään romutettavaksi. Ilmeisesti tahraton aiempi uurastukseni painoi pari tavua tai parhaassa katsannossa kenties kolme.
Perillä. Edessä Punaisen Pyramidin valtaisa sisäänkäyntiportti. Ei muuta kuin rohkeasti sisään KansanKunniaksi-kompleksiin.
21.45 - näytti kello.
Toimeen, ERLON, toimeen.

Rakas päiväkirja, näin ihanaa ei ole ollut sitten opintojeni riehakkaan alkuajan. Tuon feminiinin matriisi on mielessäni päivin öin.
Pro gradu -työni, josta puuttuu enää vain käytännön harjoittelujakso ja siitä työstettävä raportti, on nyt jäänyt ainakin hetkeksi taustalle. Kai se joutaakin, sillä aikaahan on teorian mukaan loputtomasti.
Joku viisas Maalainen on joskus todennut, että rakkaus on ääretön. Toivon näin, ja uskoakseni Sinäkin toivot niin.
Porttologian maisterin paperit, kait niilläkin on rahtunen arvoa ja käyttöä työmarkkinoiden armottomassa melskeessä. Kuun viihdeteollisuuus on merkittävä tulolähde Aurinkokunnankin mittakaavassa, eikä liene pahaksi, että myös JILOIM lipaisee hiukkasen kermaa riistäjien pulleista nisistä. ValuuttaYksikköjä tarvitsee jokainen, ei vähiten ylimmästä paarialuokasta ponnistava ex-iloandroidi...
Ai, olinko kertonut sen Sinulle jo aiemmin - ja viidesti? No, kertaus ei suuremmin haitanne...olet jo tottunut.
Mitäpä sitä kiertelemään ja sievistelemään, fakta mikä fakta. Ja lisää kertausta tulossa: olen RAKASTUNUT, r a k a s t u n u t ja tahdon tavata HÄNET mahdollisimman pian. Matriisini haluaa leikata...
MITÄ?!
Älä heittäydy ilkeäksi. Et kai ole kateellinen!
Hyvä, ole sitten jos niin haluat.
Minä, rakas päiväkirja, kaipaan jotain muuta - kovasti.
!
Minä haluan lisääntyä.

VIPOF ja RAYMOM poistuivat salista puolisen standardituntia esityksen jälkeen. Muita ei salissa enää näkynyt. Valot olivat himmennetetyt. Seuraavan esityksen alkuun olisi vielä yli tunti aikaa.
VIPOF oli ilminähtävästi kokenut hyperelämyksen, ja se olikin näiden esitysten erityistarkoitus.
"Taitavat, VIPOF-ystäväni, jalkasi olla kuin aidosta perunasta valmistettua muusia, jos en kovasti erehdy ilmettäsi tulkitessani."
"Et tosiaankaan, parahin RAYMOM, olen ikään kuin jäänyt monumentaalisen puskutraktorikoodin alle."
"Ilahduttavaa kuulla, mutta nyt lienee aika siirtyä kulinarististen nautintojen maailmaan. Hiukoo siihen tapaan."
"Totta turiset. En huomannutkaan, että minulla on näinkin nälkäinen olo. Ja samalla voimme pohtia ratkaisua Vaaliongelmaamme, vai mitä?"
"Sopii erinomaisesti. Koska tunnen paikat paremmin, luottanet arvostelukykyyni. Seuraahan johtajaa!"
"Käskystäsi, sir!"
He siirtyivät leikkisiä sutkauksia matkan aikana vaihtaen Punaisen Pyramidin RavintolaMaailmaan.
VIPOF oli rentoutuneempi kuin pitkään aikaan, kenties hän ei ollut koskaan aiemmin tuntenut vointiaan tällaiseksi. Hänen matriisinsa leiskui ja kävi ylikierroksin.
Se tanssija! Mehevän maskuliininen matriisimielleyhtymä.Kulma, epätavallisen jyrkkä matriisien leikkauskulma. Hän oli aiemmin kokenut muutaman yli 30 asteen leikkaamisen. Nyt kuitenkin...
Häkellyttävän harmoninen tunneaistimus valtasi VIPOFIN, kun hän oivalsi 90 asteen kulman melodramaattisen merkityksen.
Hän halusi lisääntyä.


SISÄLLYSLUETTELO
I osa | II osa | III osa | IV osa | V osa | VI osa | VII osa | VIII osa | IX osa | X osa

alanavigaatio