Unikankare - kuvataide navigaatio
17.11.2009
Teksti ja kuvat: Anneli Perkiö


Junneliuksen talo.KADONNUTTA KAUPUNKIKUVAA KIRJOMASSA

Galleria Rayassa on esillä kerrassaan ihastuttava näyttely. Tekstiilitaiteilija Aino-Maija Halme-Vaajan töissä vanhat, osin jo kadonneetkin, turkulaistalot esiintyvät kaikessa loistossaan - kirjottuna.

Lapsuutensa ihan Turun keskustassa Linnankadulla asunut Aino-Maija viehättyi vanhoista rakennuksista jo varhain. Erityisesti nyt jo purettu elokuvateatteri Scalan talo Linnankadulla on jäänyt mieleen. Samoin öisessä kuunvalossa kylpevä Turun kauppahalli, jonka yksityiskohdista löytyy lähes itämaisia tunnelmaa viime vuonna valmistuneessa kirjontatyössä. Näyttelykutsussa kuvattu, 60-luvulla purettu Junneliuksen talo on kuin satulinna.

"Alunperin ryhdyinkin kirjomaan rakennuksia, jotka on jo purettu, mutta nyt teen kuvia myös muistakin taloista: niiden julkisivuista ja eri yksityiskohdista," Aino-Maija sanoo oikoessaan Kaskenkadun talorivistöä kuvaavaa teosta.

Turkulaistaloja hän alkoi ikuistaa seitsemisen vuotta sitten. Tosin ensimmäinen samantapainen tilaustyö valmistui jo vuonna 1996.

"Kirjonnan maailmaan ajauduin 20 vuotta sitten, kun olin Puolassa opiskelemassa. Siellä oli silloin pula-aika, ja minulta varastettiin - oikeastaan kaksi kertaa! - villat, jotka olin varannut kuvakudokseen. Päädyin sitten tekemään ensimmäisen teokseni aplikaatiotekniikalla."

Tällä tekniikalla valmistuneita isokokoisia töitä on esillä kaksi Galleria Rayan takahuoneessa: Italian-matkan innoittama punahehkuinen työ sekä erääseen kahvilaan 20 vuotta sitten alunperin tehty Cafe Paris, joka on kiertoteitä palautunut jälleen taiteilijan omistukseen. Aino-Maijan julkisia tekstiilitöitä on tällä hetkellä mm. Turun kaupungilla, Turun ruotsalaisella seurakunnalla ja Aschan Oy:llä.

Gallerian etuhuoneessa olevat työt ovat valmistuneet etupäässä vapaalla konekirjonnalla pellavakan-kaalle. Joissakin töissä on aplikoiden lisättyjä väripilkkuja tai kevyesti maalattua organzaa, jonka avulla kuviin on saatu syvyysvaikutelmaa ja erilaisia tunnelmia.

Aino-Maija Halme-Vaajan näyttely Galleria Rayassa 6.11.- 29.11. Avoinna ke-pe klo 12-18, la-su 12-15.