Unikankare - teatteri&tanssi navigaatio
3.10.2014
Teksti: Anneli PerkiöKuvat: Otto-Ville Väätäinen ja Anneli Perkiö


te_Seili260 (47K)SEILI MUUTTUU TODEKSI
Turun kaupunginteatterin kantaesitys kertoo yksinäisten saaresta

Turun kaupunginteatterin näyttämö Logomossa muuntuu tänä viikonloppuna Seilin saareksi. Kantaesitysmusikaali Seili kertoo tuosta synkän maineen omaavasta saaresta ja sen asukkaista sata vuotta sitten. Käsikirjoituksen inspiraationa ovat alunperin olleet historialliset dokumentit ja olemassa olleet tarinat, vaikka draama onkin mennyt niistä yli.

Seilin todellisuus saattoi tosin olla fiktiotakin ihmeellisempää. Käsikirjoittaja Satu Rasila arvelee, että olosuhteet saattoivat monesti aiheuttaa saarelle suljettujen naisten mielisairauden, vaikka lähtötilanne olisi ollut jotain muuta. Seiliin suljettiin usein vain jotenkin hankalina tai ajan käsityksen mukaan löyhämoraalisina pidettyjä naisia.

"Seiliin sulkemisen syyt olivat useille kohtuuttomia. Ajattelen Seilin naisista, että heidän sairastumisensa on vain terve reaktio niihin olosuhteisiin, mihin he ovat joutuneet. Voi kysyä, kuka on oikeasti hullu?"

"Seilistä tuli minulle yksinäisyyden metafora. Kaikilla meillä on oma seilimme," Rasila sanoo.

Turun kaupunginteatterin Seili on visuaalinen teos, jossa on rankkojakin aiheita. Se kertoo nuoresta Sofiasta, jonka hullu rakkaus Johannekseen - jota hän ei saa - johdattaa lopulta Seilin mielisairaalasaarelle. Ystävystyessään sairaalan muiden naispotilaiden kanssa Sofia ymmärtää, ettei ole ainoa selväjärkinen särkyneiden sydänten saarella.

te_Seili4 (51K)"Tämä on tarina rakkaudesta, joka ei saa täyttymystään. Sofia ja Johannes tapaavat vain kaksi kertaa: ensimmäisen ja viimeisen. Näytelmä on fiktiota, mutta rakkaustarinoissahan on tosin aina samoja elementtejä," pohtii ohjaaja Mikko Kouki.

Musikaalin taiteellinen työryhmä on sama kuin Kakola-musikaalissa: käsikirjoituksesta vastaa Satu Rasila, ohjauksesta Mikko Kouki, musiikin sovituksesta Jussi Vahvaselkä ja koreografiasta Reija Wäre. Lavastus on Jani Uljaan, pukusuunnittelu Tuomas Lampisen, valosuunnittelu Mika Randellin ja Jarmo Eskon ja äänisuunnittelu Jari Tengströmin käsialaa. Näyttävät projisoinnit on tehnyt Sanna Malkavaara. Nuorina rakastavaisina nähdään Helmi-Leena Nummela ja Petja Lähde, muissa rooleissa Jukka Aaltonen, Minna Hämäläinen, Mika Kujala, Ulla Koivuranta, Anna-Maija Jalkanen, Riitta Salminen ja Kirsi Tarvainen. Myös tanssiryhmä tekee monia rooleja.

Musikaalin soi nuorten kotimaisten naisartistien musiikki.

"Seilissä soi paljon, vaikka myös puhetta ja dialogia on paljon. Musiikin valinnasta vastaavat Satu ja Jussi Vahvaselkä, jotka ovat valinneet kappaleet tarinalle sopiviin paikkoihin. Jussi on sovittanut kappaleet yhtenäisiksi," Mikko Kouki kertoo.

Sadan vuoden takaiseen Seiliin sijoittuva uusi kotimainen musikaali saa kaksoisensi-iltansa Turun Kaupunginteatterin Logomo-Teatterissa 3. ja 4.10.

-------------------

Seili - Yksinäisyyden kuvia

Seili-esityksen kokemusta syventää Logomo-teatterin aulassa vuoden loppuun asti nähtävä Naantalin opiston valokuvausryhmän näyttely, joka on sarjoista koostettu kuvallinen kertomus tosista ja epätosista tarinoista Seilissä. "On kuviteltu tarinoita, mutta on myös välähdyksenomaisia kuvia saaren todellisuudesta," kertoo kuvataiteilija Marja Liitola, jonka johdolla ryhmä kuvasi Seiliä keväällä 2014. Näyttelyssä ovat läsnä Seilin saaren asukkaiden traagiset tarinat: kuvissa näkyy hulluutta, rakkautta, sen menettämistä, toivon menettämistä ja sen hiljaista elättelyä, yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä.

Näyttelyn kaikki teokset ovat myynnissä.


KALENTERI

alanavigaatio