Unikankare - kuvataide navigaatio
19.10.2010
Teksti: Karoliina LaaksoKuvat: Minna Havukainen ja Anneli Perkiö


KAUHEANKAUNIS UUSI ELÄMÄ
Minna Havukaisen valokuvat vievät syntymän hetkeen

Anna, 2007.Minna Havukaisen näyttely Uusi elämä - kuvia syntymästä Valokuvakeskus Perissä on mieleenpainuva kokemus. Gallerian seinille levittäytyy suuria valokuvia naisista, jotka ovat juuri synnyttäneet ja antaneet Havukaisen ikuistaa tuon ohikiitävän hetken filmille. Lisäksi kuvissa esiintyy vastasyntyneitä lapsia, synnyttäneiden naisten läheisiä, onnittelukukkia ja kätilöjen verisiä tutkimuskäsineitä. Tämä on synnytysosastojen arkea, mutta samalla maailma, johon ulkopuolinen ei tavallisesti pääse kurkistamaan.

Näyttelyssä on nähtävillä myös videoteoksia, jotka käsittelevät naisen hedelmällisyyttä eri tavoin. Yhdessä videossa naiset kertovat, miltä tuntui kun sai tietää olevansa raskaana. Toisessa äiti, isoäiti ja kätilö kertovat kriittisestä synnytyksestä, joka kuitenkin päättyi hyvin. Kolmannessa kuvataan luopumista: Havukaisen omakohtaista kokemusta sterilisaatioleikkauksesta, jossa hän antoi hedelmällisyytensä pois.

Havukainen on tehnyt pitkäaikaista yhteistyötä TYKS:in synnytysosaston kanssa: projekti alkoi jo vuonna 2003. Synnytyksen ainutlaatuisen ja intiimin tapahtuman jakaminen kuvaajan kanssa on vaatinut kuvattavilta täydellistä luottamusta ja itsensä alttiiksi asettamista. Kuvien kautta synnyttäneet naiset voivat palata tuohon ohikiitävään ja ristiriitaisia tunteita herättävään hetkeen, ja samalla saada väylän tunteidensa käsittelylle. Toisaalta myös synnyttämättömät naiset voivat saada kuvien avulla aavistuksen tuosta kokemuksesta. Kuvista on löydettävissä kollektiivinen taso, johon kaikki naiset voivat samaistua, mutta toki myös yksityinen, ainutlaatuinen taso. Synnytykseen, kuten elämäänkään, ei ole olemassa valmista kaavaa, Havukainen muistuttaa.

ku_Havukainen_2010_3 (44K)Havukaiselle on ollut tärkeää, etteivät kuvattavat ole hänelle entuudestaan tuttuja. Kun kuvaaja ja kuvattava eivät tunne toisiaan, on heillä yhteinen fokus taiteen tekemisessä. Havukainen sanoo, että osasta kuvattavia on jälkeenpäin tullut hänen kanssaan läheisempiä tuttuja, mutta ei kaikista. Joidenkin kanssa on tehty pitempiaikaistakin yhteistyötä: erään naisen synnytyksissä hän on ollut mukana jopa kolme kertaa.

Minna Havukainen kertoo, että suhtautuminen kuviin on ollut ristiriitaista. Toisaalta monet ovat kiittäneet häntä siitä, että keskustelu asiasta avataan, mutta toisaalta osan mielestä on pöyristyttävää, että tällaisia kuvia näytetään julkisuudessa. Havukaisen mielestä on kuitenkin aina hyvä, jos saa herätettyä tunteita, olivat ne sitten puolesta tai vastaan. Hänen mukaansa synnytys on nyky-yhteiskunnassa piilotettu asia, josta pitäisi saada esiin totuudenmukainen kuva. Hän haluaa tuoda julki, miten upea ja vahva nainen on myös siinä hetkessä. Äitiyden ruumiillisen koettelevuuden ja synnytyksen voimallisuuden esittämisessä kuvien kautta Havukainen on onnistunut hyvin.

Päätös, 2008. Video.Naisessa, joka ei ole synnyttänyt, näyttely herätti kuitenkin myös hämmennystä. Naisten ilmeiden vakavuus antoi vaikutelman siitä, että kyse on todellakin hetkestä, jonka mullistavuutta on vaikea ymmärtää, ellei sitä itse koe. Toisaalta kuvissa esiintyvät toistuvat sairaalaelementit tuntuivat hieman vieraannuttavilta ja muistuttivat synnytyksen medikalisoitumisesta nyky-yhteiskunnassa.

Digitaalinen tekniikka on Havukaiselle kauhistus. Hän on edelleen kuvannut teoksensa filmikameralla, mikä on muuttunut digitalisoituneessa maailmassa yhä hankalammaksi työtavaksi. Havukainen onkin suuntautunut yhä enemmän myös videokuvaukseen ja sanoo pitävänsä näiden kahden tekniikan yhdistelemisestä. Kun valokuvan keinot ilmaista asioita loppuvat, tulee video kuvaan. Tekniikalla Havukainen ei sinänsä näekään niin suurta painoarvoa kuin itse sisällöllä - tärkeintä on, että ajatus tulee esille.

Minna Havukainen on kuvannut hänelle tärkeää ruumiillisuusteemaa ja ihmiselämän käännekohtia myös muissa töissään. Syntymän lisäksi hän on käsitellyt paljon myös kuoleman tematiikkaa ja tehnyt yhteistyötä surevien omaisten ja kuoleman parissa toimivien ammattilaisten kanssa. Hänen kuolemasta kertova näyttelynsä Exitus on seuraavaksi esillä Kuopion VB-valokuvakeskuksessa 6.11.- 28.11.2010.

Minna Havukainen (s.1969) valmistui valokuvaajaksi Turun taideakatemiasta 2004, minkä jälkeen hänen töitään on nähty lukuisissa yksityisnäyttelyissä ja arvostetuissa ryhmänäyttelyissä ympäri Suomea. Havukaisen Uusi elämä - kuvia syntymästä on näytteillä Valokuvakeskus Perissä 16.10.- 7.11.

Keskiviikkona 20.10. Perissä järjestetään yleisölle avoin taiteilijatapaaminen ja keskustelutilaisuus klo 18.


KALENTERI

alanavigaatio