Unikankare - teatteri&tanssi navigaatio
26.3.2009
Teksti: Sami BlombergKuva: Masi Pulkkinen


KANSANMUSIIKIN LUOPIOT

Jäsenet: Jarno Hietalahti: laulu/kantele/nokkahuilu/huuliharppu/lyömäsoittimet, Sami Skantsi:kitara
Kotipaikka: Halsua (toimipaikkoina Turku ja Jyväskylä)
Perustettu: 2002 (Illusionistiset Luopiot jakaantui 2009)
Ajankohtaista: Turun palo 2009 -kiertueen päätöskeikka 27.3. Kirjakahvilassa
Oman tuotannon suosikit: Ballerina sulosääri ja Tappajahai
Yhtyeen esikuvat: mm. Sielun veljet, Kauko Röyhkä ja YUP
Henkilökohtaiset esikuvat: halsualaiset pelimannit kuten Otto Hotakainen

Tarina alkaa Halsualla vuonna 2002, kun Illusionistiset Luopiot näki päivänvalon. Nyt seitsemän vuotta myöhemmin yhtyeestä irtaantui akustinen duo Luopiot. Haastatteluun Kirjakahvilaan saapuu yhtyeen toinen soittoniekka Sami Skantsi. Sami Skantsi oli alkujaan Illusionististen Luopioiden jäsen kuluvan vuoden alkuun saakka, jolloin hän joutui jättämään orkesterin maantieteellisiin seikkoihin vedoten. Sami päätti eläköityä yhtyeestä heidän viimeisimmän EP:n äänitysten jälkeen, joka julkaistaan tämän kevään aikana. Nämä kaksi yhtyettä ovat kuitenkin yhtenäinen kollektiivi. Luopiot soittavat Illusionististen Luopioiden materiaalia ja yhtyeillähän on kaiken lisäksi sama laulaja. Tämä tilanne on kaikille sopiva, mutta keikkojen päällekkäisyyttä on varottava, koska Jarno siis vaikuttaa molemmissa yhtyeissä.

Yhtye määrittelee musiikkinsa kansanmusiikiksi, jota väärinkäytetään väkivaltaisesti. Siksipä kysynkin, että miten kansanmusikkia voi väkivaltaisesti väärinkäyttää? Samin mukaan kansanmusiikki on muuttunut hyvin akateemiseksi, jossa on tarkat normit. Hän näkee, että Luopiot matkaavat musiikissaan kansanmusiikin juurille ja soittavat ilman oppineisuutta. Tästä mieleeni juolahtaakin kysymys, eikö Luopiot siis edusta siinä tapauksessa kansanmusiikkia aidoimmillaan eikä väärinkäytä sitä? Sami: - Kiintoisa näkemys (miettii tovin), mutta oppineiden mielestä meidän musiikkimme on kansanmusiikin väärinkäyttöä ja olisihan se hieman liian julkeaa julistaa, että me soitamme sitä aitoa ja alkuperäistä kansanmusiikkia.

Luopiot siis soittavat pääasiassa Illusionististen Luopioiden materiaalia. Yhtye ei alkuaikoina keskittynyt juurikaan säveltämään, sanoittamaan tai sovittamaan kappaleitaan vaan antoi musiikin kummuta vapaasta ilmaisusta. Nykyään touhu on hieman ammattimaistunut noista ajoista, vaikka tuo vapaa ilmaisu on läsnä edelleen heidän musiikissaan. Sami ja Jarno ovat tehneet suurimman osan Illusionististen Luopioiden materiaalista. Sami on toiminut säveltäjänä ja Jarno on hoitanut sanoituspuolen. Vaikka yhtye jakaantui kahdeksi niin kappaleet ovat yhteisiä, vaikkakin jotkut kappaleet kuuluvatkin vain Luopioden ohjelmistoon. Sami kertoo Jarnon löytävän aiheita sanoituksiinsa havainnoimalla ympäristöään ja osa sanoista on Jarnon eriskummallisten päänsisäisten maailmojen ulkoista ilmentymistä.

Luopioilta ei ole tähän mennessä tullut yhtään julkaisua, mutta se on kyllä ollut yhtyeellä harkinnassa. Julkaisu olisi mitä luultavimmin EP, mutta sen muoto ei ole selvillä. Yhtenä vaihtoehtona hän näkee, että EP olisi äänitetty keikkatilanteessa. Tämä vangitsisi parhaiten yhtyeen syvimmän olemuksen.

Kuun alussa alkanut Turun palo 2009 -kiertueen neljäs ja viimeinen keikka on Kirjakahvilassa tulevana perjantaina. Samin mukaan kiertueen kolmella ensimmäisellä keikalla on saatu roihuja syttymään mainiosti ja siksipä tunnelma on ollut lämmin. Yhtyeellä ei tällä hetkellä ole tiedosa enempää keikkoja Turussa, joten on siis aika sammuttaa liekit toistaiseksi. Tulevaisuudessa keikkoja on luvassa ainakin Mäntsälässä ja toisessa toimintakaupungissa Jyväskylässä. Veri kyllä vetää myös keikalle kotikuntaan Halsualle.

Kun tiedustelen, että milloin Luopiot nähdään Kaustisten kansanmusiikkifestivaalien lavalla, Sami menee hieman vaikeaksi: - Ehkä...(pitkä tauko) silloin...(epäröi) kun Kaustisten kansanmusiikkifestivaali on valmis vaihtoehtoisella kansanmusiikille, mitä se ei tosiaankaan vielä ole.

Viimeksi Samin mukaan levyostoksilla tarttui neljä levyä: Faith no more: King for a day...fool for a lifetime, Red hot chili peppers: One hot minute, R.E.M.: Monster, Beastie boys: Hello nasty. Poistuessamme Kirjakahvilasta Sami osoittaa paikan itse tekemää julistetta, jossa perjantain esiintyjänä nähtäisiin Sami Skantsi ja Luopiot. Hän naureskeleekin, että kuinka pettyneitä ihmiset ovat kun Sami Skantsi sisältyykin Luopioihin.

alanavigaatio