Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
16.6.2010
Teksti: Sini JokinenKuvat: Anneli Perkiö


KOIPELIININ JA TASSUN SEIKKAILU ULLAKKOGALLERIASSA

Mitä voi saada aikaan muun muassa kelmusta, muovailuvahasta, verhoista, tulitikkulaatikoista ja siimasta? - Kolme rakastettavaa hahmoa sekä koko maailman niiden ympärille.

Uuna Syrjäsuon pienille lapsille suunnattu valokuvasarja kertoo ystävyksistä, Koipeliinista ja Tassusta, jotka menevät aamun erimielisyyksien jälkeen hyvässä sovussa rannalle ja ongelle nauttimaan kauniista kesäpäivästä. Yhdessä he rakentavat hiekkalinnan, nauttivat eväistä nurmikolla, menevät kalliokiipeilemään sekä auttavat loukkaantunutta Massukkaa.

"Laitoin viime syksyllä hakemuksen Museokeskukselle. Toivoin ajankohdaksi kesää näyttelyn teeman takia. Koipeliini ja Tassu kertoo yhden päivän tarinan sekä valottaa hieman myös tulevaisuutta. Ystävyyden lisäksi mukana on myös kodittomuusteema", Syrjäsuo kertoo. "Koipeliini syntyi lapsenlapseni vanhasta vauvapaidasta sekä pyyheliinasta. Hahmon pariksi loin Tassun. Luurangot syntyivät rautalangasta, jotta hahmoihin sai liikkeitä ja asentoja. Tein hahmot kokeiluversioksi, mutta en voinutkaan enää luopua niistä. Etsin ilmeitä, ja koetan saada hahmot mahdollisimman eläviksi", sanoo Syrjäsuo.

"Ystävykset ovat eläneet jo pitkään. Leikin lapsenlapseni kanssa ja aloin miettiä, minkälaiset hahmot haluaisin itse luoda. Koipeliinin ja Tassun valmistuksen jälkeen minulle syntyi idea tehdä jotain enemmänkin niillä. Tämä projekti on kestänyt pitkään, mutta se on ollut mukavaa vaihtelua muun taiteilun ja kirjoittamisen välillä. Olen tullut allergiseksi öljy- ja akryyliväreille, joten tämä on ollut myös toinen tapa luoda ja keksiä", Syrjäsuo pohtii.

Valokuvatarina on tarkoitettu perheen pienimmille. Kertomusta voi seurata suurten kuvien avulla. Lisänä on myös teksti, mitä jo lukemaan oppineet lapset tai vaikka vanhemmat voivat lukea.

Syrjäsuo on rakentanut tarinaa varten hahmojen lisäksi kokonaisten maailman Koipeliinin ja Tassun ympärille. Heidän kotinsa on täynnä kaikenlaisia arkista tavaraa, jotka on suhteutettu hahmojen kokoon. Kaikki esineet ja hahmot silmiä lukuun ottamatta on luotu kierrätysmateriaalista. Näyttely on kuvattu Syrjäsuon oman kotitalon pihalla yhden kesän aikana.

Syrjäsuolla on hyvin taiteellinen tausta: hän opiskellut Turun yliopistossa kotimaista kirjallisuutta sekä kulttuuri- ja taidehistoriaa ja käynyt piirustuskoulua sekä toiminut kuvaamataidon opettajana. Kirjoituskurssilla käydessään hänelle syntyi into myös kirjoittaa. Syrjäsuo on Taiteilijaseuran jäsen.

Koipeliinin ja Tassun seikkailut saavat jatkoa Joulutarinassa. "En tiedä vielä milloin Joulutarina ilmestyy. Kuvat ja teksti ovat valmiina, mutta julkaisutapa ja -paikka ovat vielä avoinna", sanoo Syrjäsuo.

Koipeliinin ja Tassun valokuvatarina on esillä Turun Museokeskuksen Ullakkogalleriassa 11.6.- 15.8. Näyttely saattaa matkustaa tulevaisuudessa muuallekin. Tarinasta on ilmestynyt myös kuvakirja.


KALENTERI

alanavigaatio