Unikankare - kulttuurimedia navigaatio
10.6.2010
Teksti: Sini JokinenKuvat: Sini Jokinen ja 2011-säätiö


KAUPUNGINOSAT JA TAITEILIJANAAPURIT PARRASVALOISSA!

Kulttuuripääkaupunkivuotena 2011 kaupunginosat ja taiteilijanaapurit nostetaan valokeilaan, kun Turku vie kulttuurin lähiöihin ja nostaa myös lähiöt osaksi kulttuuria. Turkulaiset saavat olla monin tavoin mukana rakentamassa yhteistä kulttuuripääkaupunkivuotta. Kolmessa laajassa hankkeessa tutustutaan Turun kaupunginosiin, elävöitetään asuinympäristöä yhdessä taiteilijoiden kanssa sekä luodaan valoteos kerrostalon päätyyn.

Matka Turun kaupunginosien arkeen

Härän silmä Härkämäessä osoitteessa Häränajajanpolku 1.Turkulaiset ja turistit saavat mahdollisuuden tutustua uudestaan koko Turkuun Kaupunginosaviikkojen merkeissä. Ohjelmallisia kaupunginosaviikkoja järjestetään viikko kerrallaan. Tavoitteena on saada asukkaat tutustumaan kaupunginosien tapahtumiin, monikulttuurisuuteen ja rikkauteen sekä paikkoihin ja tapahtumiin, mistä kaikki eivät välttämättä ole ennen kuulletkaan. Kunkin alueen omalla viikolla ihmiset kutsutaan juhlimaan yhtä kaupunginosaa. Samalla on tilaisuus tavata luovasti naapureita sekä muita turkulaisia.

"Hanke tuo esiin monta Turun sydäntä, kun kaupunginosat pääsevät yksi kerrallaan parrasvaloihin. Kaupunginosaviikot kutsuu turkulaisia elävöittämään omaa kaupunkiaan. Tavoitteenamme on 12 kaupunkiviikkoa. Tämä on viimeisiä mahdollisuuksia esittää ehdotuksia ohjelmasta 2011-vuodelle", kertoo hankkeen tuotantokoordinaattori Miika Neulaniemi.

Ohjelma perustuu pitkälti asukkaiden itse järjestämään ohjelmaan. Ohjelmahaku Kaupunginosaviikkoja varten alkoi 28.5.2010 ja se on suunnattuna lähinnä kolmannen sektorin toimijoille. Ohjelma voi olla niin tanssitapahtuma, näyttely, kaupunginosajuhla ym. Ohjelman tulee tuoda esiin kaupunginosan omaleimaisuutta, monikulttuurisuutta, identiteettiä, vuorovaikutusta tai arkea.

Missä sykkii Turun sydän?

"Turun sydän on hyvin monessa paikassa ja kaupunginosassa. Monen mielestä kaupungin ydin löytyy Aurajoen varresta, mutta se saattaa piillä myös monessa muussa paikassa. Turku tunnetaan useista eri kaupunginosista, joista jokaisesta löytyy jotakin kiehtovaa", Neulaniemi pohtii. Missä sinun mielestäsi sykkii aito turkulaisuus?

Kaupunginosaviikot kutsuu yhdessä Taiteilija naapurina -hankkeen kanssa turkulaisia kertomaan mielipiteitään ja kokemuksiaan omista kaupunginosistaan sekä koko Turusta. Kyselystä kerätty materiaali toimii lähtökohtana humoristisille nähtävyyskierroksille, joissa eri kaupunginosiin tutustutaan asukkien näkökulmasta. Millaiselta esim. Portsassa asuminen voi tuntua? MILTÄ KAUPUNKI TUNTUU -kysely on avoinna 12.5.- 8.8.2010 ja kaupunkikierrokset toteutetaan vuonna 2011.

Asuuko sinun naapurissasi taiteilija?

Turun kulttuuriasiankeskuksen koordinoima kulttuuripääkaupunkihanke Taiteilija naapurina houkuttelee turkulaisia inspiroitumaan omista kotikulmistaan ja elävöittämään niitä taiteen avulla. Eri alojen taiteilijat toteuttavat yksin ja yhdessä kaupunkilaisten kanssa teoksia piristämään ja ilahduttamaan elinympäristöä. Kaikenikäisille kaupunkilaisille on tarjolla monia osallistumismahdollisuuksia matkan varrella, erityisesti toukokuussa 2011, jolloin hanke järjestää monipuolista ohjelmaa 30+1 päivän ajan.

Hanke muodostuu kolmesta eri kokonaisuudesta. Lähiöresidenssiohjelma tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden rikastuttaa kaupunginosia ja niiden elämänmenoa taiteellisen työn kautta. Luvassa on työpajoja ja niissä syntyneitä esityksiä, kaupunkitaidetapahtuma Dialogue Cities sekä teoksia muun muassa miniatyyreistä. Lähiömuseo nostaa jalustalle kaupunginosien alueidentiteetin sekä herättelee kiinnostusta omaa sekä vierasta elinympäristöä kohtaan. Eri kaupunginosissa järjestetään työpajoja, joissa etsitään oman asuinalueen erityispiirteitä ja luodaan mm. alueellista mainosmateriaalia.

Kaupunginosakyselyn parhaat palat kootaan näyttelyksi Taiteiden yönä pääkirjaston studioon 12.8.2010. Tee-se-itse -kokonaisuus pyrkii nimensä mukaisesti houkuttelemaan turkulaisia omatoimiseen tekemiseen, uuden oppimiseen ja kokemiseen työpajojen ja erilaisten tapahtumien muodossa. Täältä voi löytää vinkkejä myös oman kotikunnan elävöittämiseen.

Läheisessä yhteistyössä hankkeen kanssa ovat mm. Turun kulttuuriasiainkeskuksen maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuus-palvelut sekä lähikirjastot. Hankkeen puitteissa esimerkiksi Jyrkkälän nuorisotalon seinät ovat saaneet uuden ilmeen. Paikalliset nuoret ovat tehneet ja suunnitelleet seinäteokset yhdessä ammattitaiteilijan kanssa. "Seinäteokset sopivat todella hyvin nuorisotaloon ja tuovat myös raikkautta tiloihin. On tullut todella paljon positiivista palautetta", kertoo nuorisotalon kirjastonhoitaja Sanna Nieminen.

Mistä projektin nimi sitten oikein tulee? "Taustalla on ajatusmaailma, että taiteilijat ovat aina jonkun naapureita. Taide voidaan kohdistaa myös omaan lähipiiriin", tuumii hankekoordinaattori Suvi Aarnio.

Valoteos Härkämäkeen

Härkämäen asunto-osakeyhtiö Pyytin tornitaloa tulee koristamaan upea valoteos, joka muistuttaa ihmisiä valosaasteeseen hukkuvien taivaankappaleiden kiehtovuudesta. Valoteoksen on luonut taiteilija Juhan Verkerk, joka on itsekin asunut paikkakunnalla jo 20 vuotta. "Härän silmä on varsin sopusuhtainen tähtimerkki. Siitä minulle syntyi ajatus valoteoksesta, joka on tehty led-valoista ja valokuiduista", Verkerk kertoo. Teos näkyy pimeällä erityisen hyvin Naantalintieltä ja Suikkilantieltä. "Säätiönkin mielestä tämä on hyvin tärkeä visuaalinen teos, joka tuo valoa pimeyden keskelle", Neulaniemi pohtii.

Teos sijaitsee osoitteessa Häränajajanpolku 1. Härkämäkiseura lahjoittaa teoksen Turun kaupungin taidekokoelmaan paljastus- ja lahjoitustilaisuudessa vuodenvaihteessa 2010-2011.


KATSO TARKEMPI 2011-OHJELMA


alanavigaatio