Unikankare - sarjakuva navigaatio
1.9.1999
Teksti Vesa KataistoKuvat Hunt Emerson


HUNT EMERSON - IRVIKISSA KLASSIKOIDEN KIMPUSSA

Hunt Emerson, omakuva Englantilainen Hunt Emerson, mm. Lady Chatterleyn rakastajan lihaisasta ja vehreästä sarjakuvasovituksesta tuttu piirtäjä, on käynyt Suomessa jo kymmenkunta kertaa.
- Pidän suomalaisten rauhallisuudesta, elämisen tahti ei täällä ole niin kiivas. En myöskään ole lämpimien säiden ystävä, joten pohjoinen sopii minulle hyvin.

Historian ja kansanperinteen harrastaja Emerson tykästyi suomalaisuuteen siinä määrin, että alkoi ottaa selkoa Kalevalasta. Pian heräsi ajatus sovittaa osa Kalevalan tarinoista sarjakuva-albumiksi.
- Kalevala on varsin poikkeuksellinen kansalliseepos. Se ei ole pelkästään juttua miekoista ja lohikäärmeistä. Kyllähän Kalevalassakin taistellaan, mutta taistelutarinat ovat varsin hauskoja. Kaikilla sankareilla on äidit, juuri sellaiset kuin mitä äidit todellisuudessakin ovat. Sangen omalaatuisia tarinoita, hyvin soveltuvia sarjakuviksi, naurahtaa Emerson.

Ikävä kyllä emme ilmeisesti koskaan tule näkemään Emersonin Kalevalaa valmiina. Taloudelliset syyt katkaisivat työn vain yhdeksän sivun jälkeen. Sääli, sillä Huntin räiskyvä tulkinta olisi varmasti ollut jykevä piristysruiske kotimaisen kansanperinteen harrastukselle. Ne, jotka ovat lukeneet Emersonin oman suosikin, sovituksen S.T. Coleridgen kirjasta Vanha merimies muistelee, ymmärtävät menetyksen suuruuden.

Emersonin Kalevalan alku hurahtaa realismista nopeasti Pythonien ja Mad-tyylin maailmaan. Grungepartainen Ahti Lemminkäinen (engl. Loverboy, kuva alla) peuhaa ahkerasti tyttöjen aitoissa, mutta ei vain saa kyllikseen. Rintava Kyllikki, saaren neito ja rikkaan perheen tytär, ei lämpene köyhälle Lemminkäiselle. Ahti ei ota äitinsä varoituksia kuuleviin korviinsa, vaan matkaa ryöstämään Kyllikin itselleen.

Emerson ei päässyt tarinassa tätä pidemmälle, joten esimerkiksi Heavy-Väinämöinen jää meiltä näkemättä. Silti näihin sivuihin mahtuu runsaasti hillittömiä yksityiskohtia, enemmän menoa ja vauhtia kuin kymmeneen Nelimarkka-Seeck -animaatioon.

Hunt Emerson, Kalevala-originaali Vaikka Kalevala jäikin kesken, Huntin kynänjälki ei katoa suomalaisten lukijoiden silmistä. Myrkky-lehti jatkaa mm. Firkin-kollin julkaisua. Yhdessä Tym Manleyn kanssa ideoitu sarja nauraa kissansilmien kautta ihmisten monimuotoisille seksihaluille.
- Sarja alkoi Tymin ollessa Fiesta-miestenlehden päätoimittaja. En ole tavannut Manleytä kasvotusten varmaan viiteen vuoteen. Hoidamme työt puhelimitse ja faksilla. Yleensä hän kirjoittaa liikaa tekstiä ja ahtaa sivulle turhan monta ruutua. Minä karsin turhat pois, enkä ole muutenkaan sanatarkka. Pääasia, että hänen ideansa saavat minun mielikuvitukseni käyntiin.

Emersonin rehevä tyyli istuukin hyvin erotiikan kuvittamiseen. Lady Chatterley sekä Casanovan viimeinen kukoistus-albumi ovat tästä hyviä esimerkkejä.
- Ainahan sitä sanotaan, että seksi myy, mutta eivät minun albumini. Ne eivät mene kaupaksi millään, Emerson vähättelee.

Englannissa sarjakuva ei ole arvostettua. Ne sarjakuvantekijät, jotka eivät halua piirtää jalkapallosarjoja, Viziä tai Judge Dreddiä, ovat ryhtyneet luomaan uraa Amerikassa. Monet Emersonin ystävät ja ikätoverit, kuten Dave Gibbons, Alan Moore, Pat Mills ja Brian Bolland, ovat nousseet supertähdiksi kotimaansa ulkopuolella.
- Jopa Bryan Talbot, joka on luonteeltaan erittäin brittiläinen, on joutunut tekemään supersankarisarjoja. Minä olen aika ainutlaatuinen tapaus, teen freelance-töitä vähän kaikkialle. Piirrän Fiestaan, Fortrean Times-ilmiöjulkaisuun sekä Wall Street Journalin Euroopan-painokseen. Teen sinne kolumnikuvan joka viikko. He faksaavat minulle tekstin, josta en tajua mitään, mutta piirrän silti kuvan, Hunt nauraa.

Erotiikka sopii Emersonille, mutta politiikan seuraaminen on jäänyt. Miehen ansioluetteloon kuuluu kyllä Pat Millsin käsikirjoittama "sossupelikirja" (a dole-playing game) You Are Margaret Thatcher. Siinä kirjan lukijasta tuli itse rautarouva, ja tehtävänä oli selvitä kirjan läpi uudelle vaalikaudelle. Lukijan oli tehtävä mahdollisimman kaameita päätöksiä, kuten ydinkatastrofista valehteleminen, toimittajien vangitsemiset ja poliisilaitoksen yksityistäminen.
- Se oli eräänlainen tilaustyö Titan-kustantamolta. Roolipelikirjat olivat tuolloin muodissa ja Thatcherin hallintokausi oli hirvittävää aikaa, joten kirjalle oli kysyntää. Nykyään en enää ole juuri millään tavoin poliittinen ihminen.

Emersonille tyypillinen sarjakuvahahmo on kissa. Yksi varhaisimmista on Calculus the Cat, joka joskus on vilahtanut myös Ilta-Sanomien yllätyskuvana. Calculus on Krazy Katin moderni versio, joka pakenee tiilien viskontaa televisionsa - ainoan ystävänsä ja orjuuttajansa - pariin.

Firkin mainittiin jo aiemmin, uusin Huntin kissoista on nimeltään Puss Puss. Kyseessä on räävitön parodia kaikista Karvinen-pehmoiluista. Puss Puss elää vain täyttääkseen kaikki himonsa, etupäässä syömisen, eikä kaihda mitään keinoja. Puss Puss on myös ilmestynyt Myrkyssä - yleisesti ottaen Huntin sarjat pitävät tuota räkälehteä jotenkin luettavana.

Tulevaisuus lupaa Emersonille paljon, mutta minkäs teet, kun vuorokauteen ei voi lisätä tunteja.
- Kustantajani Knockabout on usuttanut minua albumin tekoon. Aika ei vain tahdo riittää. Minut on valittu mukaan 75 tämän vuosisadan piirtäjän tuotantoa esittelevään näyttelyyn. Mukana on tekijöitä kolmestatoista eri maasta. Ranskalaisten kokoama näyttely avautuu Angoulémen sarjakuvafestivaaleilla tammikuussa 2001, ja Knockabout haluaisi albumin siihen mennessä.
- Haluaisin kyllä tehdä uuden klasikkosovituksen, tosin minulla ei vielä ole aavistustakaan mistä kirjasta sen tekisin. Minun täytyy vain löytää nykyistä nopeampi tyyli piirtää, päättelee Emerson.

Hunt Emersonin Kalevala sekä muita sarjakuvaoriginaaleja on näytteillä Cosmic Comic Cafessa 6. syyskuuta 1999 asti.

Alanavigaatio